Како да ублажите реакцију на ујед комараца

После убода инсеката, на кожи могу да се јаве црвенило, свраб, осипи. За малу децу која имају бурне реакције најбоље је применити тропроцентну борну киселину, пишу "Вечерње новости".

Здравље 04.08.2015 | 09:31
Како да ублажите реакцију на ујед комараца

Иако је убод комарца у већини случајева безазлен, изазива иритантан свраб који не престаје. Када уједу, комарци за собом остављају пљувачку која садржи протеин због кога наше тело буди имуни систем и отпушта хистамин, хемијску супстанцу која изазива реакцију - црвенило и свраб.

Докторка Светлана Ђуришић, дерматолог, саветује да се места убода не чешу, како се инфекција не би разбуктала:

- Место убода треба намазати кортикостероидном кремом, најбоље мометазоном, јер се он не ресорбује, а средње је јачине. За 15 минута зауставља имунолошки одговор коже на убод комарца, смирује свраб, а током дана доводи до повлачења промене.

За малу децу која имају бурне реакције најбоље је применити тропроцентну борну киселину. Обично се користи као облога током 20 минута. Смањује црвенило и оток и има антисептично дејство. Код алергија на убод увек се комбинује са кортикостероидним кремом.

Од природних препарата, др Ђуришић саветује јабуково сирће:

- Умочите вату у јабуково сирће и прислоните на место уједа. Вату залепите фластером и оставите да делује. Иако ће на почетку пећи, јабуково сирће веома често помаже да свраб нестане.

Може да помогне и препарат од алоје. Иако је најприроднији начин само биљком протрљати место убода, послужиће и гелови од алоје из апотеке.

- И тапкање соде бикарбоне на место убода смањује упалу и свраб, само треба пазити да кожа не буде превише иритирана од чешања - каже др Ђуришић.

Као прва помоћ може да послужи и унутрашња страна коре банане утрљана на место свраба, затим лимун који има јако антибактеријско дејство, па је зато делотворан у случају свраба. Важно је само да се места која третирате на овај начин не излажу одмах сунцу.

Мед делује као природни антибиотик, па се препоручује да се мало меда утрља на критично место. И коцкица леда ако се протрља на кожи смањује оток и црвенило, и блокира хистамин да уђе дубље под кожу.

Иако су алергијске реакције на убод комарца ретке, оне могу да буду изразито бурне, такозване уртикаријалне реакције. Тада су црвенило и оток на месту убода веома изражени. Нарочито лако отичу очни капци и места где се граниче кожа и слузокожа. Бурна алергијска реакција може да се испољи и убрзаним дисањем, кашљем и малаксалошћу.

Особе алергичне на убод комарца морају потражити помоћ лекара, јер наведене методе често нису довољне да зауставе бурну реакцију - упозорава др Ђуришић.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар