Kako da ublažite reakciju na ujed komaraca

Posle uboda insekata, na koži mogu da se jave crvenilo, svrab, osipi. Za malu decu koja imaju burne reakcije najbolje je primeniti troprocentnu bornu kiselinu, pišu "Večernje novosti".

Zdravlje 04.08.2015 | 09:31
Kako da ublažite reakciju na ujed komaraca

Iako je ubod komarca u većini slučajeva bezazlen, izaziva iritantan svrab koji ne prestaje. Kada ujedu, komarci za sobom ostavljaju pljuvačku koja sadrži protein zbog koga naše telo budi imuni sistem i otpušta histamin, hemijsku supstancu koja izaziva reakciju - crvenilo i svrab.

Doktorka Svetlana Đurišić, dermatolog, savetuje da se mesta uboda ne češu, kako se infekcija ne bi razbuktala:

- Mesto uboda treba namazati kortikosteroidnom kremom, najbolje mometazonom, jer se on ne resorbuje, a srednje je jačine. Za 15 minuta zaustavlja imunološki odgovor kože na ubod komarca, smiruje svrab, a tokom dana dovodi do povlačenja promene.

Za malu decu koja imaju burne reakcije najbolje je primeniti troprocentnu bornu kiselinu. Obično se koristi kao obloga tokom 20 minuta. Smanjuje crvenilo i otok i ima antiseptično dejstvo. Kod alergija na ubod uvek se kombinuje sa kortikosteroidnim kremom.

Od prirodnih preparata, dr Đurišić savetuje jabukovo sirće:

- Umočite vatu u jabukovo sirće i prislonite na mesto ujeda. Vatu zalepite flasterom i ostavite da deluje. Iako će na početku peći, jabukovo sirće veoma često pomaže da svrab nestane.

Može da pomogne i preparat od aloje. Iako je najprirodniji način samo biljkom protrljati mesto uboda, poslužiće i gelovi od aloje iz apoteke.

- I tapkanje sode bikarbone na mesto uboda smanjuje upalu i svrab, samo treba paziti da koža ne bude previše iritirana od češanja - kaže dr Đurišić.

Kao prva pomoć može da posluži i unutrašnja strana kore banane utrljana na mesto svraba, zatim limun koji ima jako antibakterijsko dejstvo, pa je zato delotvoran u slučaju svraba. Važno je samo da se mesta koja tretirate na ovaj način ne izlažu odmah suncu.

Med deluje kao prirodni antibiotik, pa se preporučuje da se malo meda utrlja na kritično mesto. I kockica leda ako se protrlja na koži smanjuje otok i crvenilo, i blokira histamin da uđe dublje pod kožu.

Iako su alergijske reakcije na ubod komarca retke, one mogu da budu izrazito burne, takozvane urtikarijalne reakcije. Tada su crvenilo i otok na mestu uboda veoma izraženi. Naročito lako otiču očni kapci i mesta gde se graniče koža i sluzokoža. Burna alergijska reakcija može da se ispolji i ubrzanim disanjem, kašljem i malaksalošću.

Osobe alergične na ubod komarca moraju potražiti pomoć lekara, jer navedene metode često nisu dovoljne da zaustave burnu reakciju - upozorava dr Đurišić.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar