Чека се Грмечка корида

Традиционалне Илинданске свечаности у пограничној општини Српске Оштра Лука почеле су Трећом пољопривредном изложбом, на којој су своје производе представили пољопривредни произвођачи с овог подручја.

Босна и Херцеговина 01.08.2015 | 19:03
Чека се Грмечка корида

Домаће поврће, воће, производе од меда, сувенире и рукотворине представило је 65 пољопривредних произвођача из Рибника, Новог Града, Приједора, Бањалуке и Оштре Луке. У оквиру ове манифестације посебно место заузели су штандови са производима од купине, која важи и за "бренд" овог краја.

Посетиоци су могли да уживају у богатој гастро понуди домаћих специјалитета.

- Општина Оштра Лука настоји да ову изложбу у организацијском и програмском делу сваке године подигне на виши ниво. У том циљу формирано је и локално удружење узгајивача јагодичастог и купинастог воћа "КиМ", које ће имати задатак да заједно са општином ради на повећању понуде и повећању засада овог воћа на територији општине. Локална заједница започела је процес куповине земљишта на којем ће у догледно време бити изграђена хладњача, како би произвођачи имали сигурнији пласман својих производа на тржиште - изјавио је начелник општине Оштра Лука, Драган Станар.

Осим пољопривредне изложбе, у оквиру Илинданских свечаности којима се обележава Дан и крсна слава општине, биће служен и парастос за 5.500 Срба и Јевреја убијених на Шушњару код Санског Моста, почетком августа 1941. године.

Уследиће и 40. књижевни сусрет "Шушњар 2015", на којем ће учествовати књижевници из РС, Србије и Словеније. Илинданске свечаности завршавају се 9. августа 243. Грмечком коридом на Поповића брду у Оштрој Луци.

ОПСТРУКЦИЈА ИЗ ФЕДЕРАЦИЈЕ

У ФБиХ поново опструишу одржавање Грмечке кориде на Међеђем брду. Члан Председништва БиХ из РС Младен Иванић, као покровитељ Грмечке кориде и представници Удружења "Грмечка корида - Међеђе брдо 1772" закључили су да власти Унско-санског кантона и општине Сански Мост други пут заредом опструишу одржавање традиционалне кориде.

Неоснованим су оценили формално оправдање власти из Санског Моста да је простор на којем би требало да се одржи ова манифестација под минама. Након детаљних провера, добили су потврду Центра за уклањање мина у БиХ да на предвиђеној локацији нема мина!

(Новости)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Реqуест

01.08.2015 18:04

А и шта ћете тамо. Имамо и Поповица брдо и ту се традиција наставља. Јасно је и врапцима да нас у Федерацији не зели нико

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Реqуест

01.08.2015 20:24

Зато сто су нам тамо корјени!Зато сто је то висевјековна традиција коју нису могли ни смјеле да угасе царевине,краљевине и републике па не смијемо нити моземо ни ми!Зато сто се у РС неометано одрзавају сви скупови и манифестације босњака па се цак и премијер Србије каменује!И на крају зато сто је то СРПСКИ идентитет Подгрмеца од којег ниједан истински Грмецлија никад неце одустати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

01.08.2015 21:15

Доведите волове Додика,Изетбеговица и Цовица па нек се пободу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бб

02.08.2015 00:42

Каква је корида без ЗМАЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај од Сипова

02.08.2015 08:47

Кад помислим на њега схватам засто то забрањују. То је традиција окупљања сељака гдје се продаје и купује. Срецу се пријатељи. уговарају бракови. Мислим да це ФБИХ заборавити Змаја и допустити.

ОДГОВОРИТЕ