Čeka se Grmečka korida

Tradicionalne Ilindanske svečanosti u pograničnoj opštini Srpske Oštra Luka počele su Trećom poljoprivrednom izložbom, na kojoj su svoje proizvode predstavili poljoprivredni proizvođači s ovog područja.

Bosna i Hercegovina 01.08.2015 | 19:03
Čeka se Grmečka korida

Domaće povrće, voće, proizvode od meda, suvenire i rukotvorine predstavilo je 65 poljoprivrednih proizvođača iz Ribnika, Novog Grada, Prijedora, Banjaluke i Oštre Luke. U okviru ove manifestacije posebno mesto zauzeli su štandovi sa proizvodima od kupine, koja važi i za "brend" ovog kraja.

Posetioci su mogli da uživaju u bogatoj gastro ponudi domaćih specijaliteta.

- Opština Oštra Luka nastoji da ovu izložbu u organizacijskom i programskom delu svake godine podigne na viši nivo. U tom cilju formirano je i lokalno udruženje uzgajivača jagodičastog i kupinastog voća "KiM", koje će imati zadatak da zajedno sa opštinom radi na povećanju ponude i povećanju zasada ovog voća na teritoriji opštine. Lokalna zajednica započela je proces kupovine zemljišta na kojem će u dogledno vreme biti izgrađena hladnjača, kako bi proizvođači imali sigurniji plasman svojih proizvoda na tržište - izjavio je načelnik opštine Oštra Luka, Dragan Stanar.

Osim poljoprivredne izložbe, u okviru Ilindanskih svečanosti kojima se obeležava Dan i krsna slava opštine, biće služen i parastos za 5.500 Srba i Jevreja ubijenih na Šušnjaru kod Sanskog Mosta, početkom avgusta 1941. godine.

Uslediće i 40. književni susret "Šušnjar 2015", na kojem će učestvovati književnici iz RS, Srbije i Slovenije. Ilindanske svečanosti završavaju se 9. avgusta 243. Grmečkom koridom na Popovića brdu u Oštroj Luci.

OPSTRUKCIJA IZ FEDERACIJE

U FBiH ponovo opstruišu održavanje Grmečke koride na Međeđem brdu. Član Predsedništva BiH iz RS Mladen Ivanić, kao pokrovitelj Grmečke koride i predstavnici Udruženja "Grmečka korida - Međeđe brdo 1772" zaključili su da vlasti Unsko-sanskog kantona i opštine Sanski Most drugi put zaredom opstruišu održavanje tradicionalne koride.

Neosnovanim su ocenili formalno opravdanje vlasti iz Sanskog Mosta da je prostor na kojem bi trebalo da se održi ova manifestacija pod minama. Nakon detaljnih provera, dobili su potvrdu Centra za uklanjanje mina u BiH da na predviđenoj lokaciji nema mina!

(Novosti)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Request

01.08.2015 18:04

A i šta ćete tamo. Imamo i Popovica brdo i tu se tradicija nastavlja. Jasno je i vrapcima da nas u Federaciji ne zeli niko

ODGOVORITE
Name

Za Request

01.08.2015 20:24

Zato sto su nam tamo korjeni!Zato sto je to visevjekovna tradicija koju nisu mogli ni smjele da ugase carevine,kraljevine i republike pa ne smijemo niti mozemo ni mi!Zato sto se u RS neometano odrzavaju svi skupovi i manifestacije bosnjaka pa se cak i premijer Srbije kamenuje!I na kraju zato sto je to SRPSKI identitet Podgrmeca od kojeg nijedan istinski Grmeclija nikad nece odustati!

ODGOVORITE
Name

Svedska

01.08.2015 21:15

Dovedite volove Dodika,Izetbegovica i Covica pa nek se pobodu.

ODGOVORITE
Name

bb

02.08.2015 00:42

Kakva je korida bez ZMAJA

ODGOVORITE
Name

Zmaj od Sipova

02.08.2015 08:47

Kad pomislim na njega shvatam zasto to zabranjuju. To je tradicija okupljanja seljaka gdje se prodaje i kupuje. Srecu se prijatelji. ugovaraju brakovi. Mislim da ce FBIH zaboraviti Zmaja i dopustiti.

ODGOVORITE