Косово није прошло квалификације за Унеско

Косово није прошло квалификације да може да се пријави за чланство у Унеску, изјавио је данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Србија 01.08.2015 | 21:00
Косово није прошло квалификације за Унеско

Он је позвао све друге институције у Србији да се укључе у борбу против пријема Приштине у ту међународну организацију. Према његовим речима, УН ће највероватније одбити кандидатуру за чланство.

"Главна слика из те земље у којој се хулигани, криминалци, терористи и пљачкаши налазе на крову цркве и ломе православни крст, обишла је цео свет... И они ће сада чувати културну баштину", рекао је он на конференцији за новинаре после састанка са генералним секретаром Организације америчких држава Луисом Алмагром.

У том контексту, Дачић је подсетио да је на Косову и Метохији уништено више од 250 православних споменика, цркава, манастира...

Кад је реч о захтеву Приштине за чланство у УНЕСЦО-у, Дачић је упозорио да је све могуће и да свакаква одлука може да буде донета, али је истакао да "границе лицемерја ипак постоје".

"Позивам све друге институције у Србији да се укључе у ову борбу. Није ово питање само за Министарство спољних послова или за Владу Србије, већ за целу Србију", нагласио је Дачић.

Српска православна црква, указао је он, има велике могућности да ради на томе, да разговара са православним црквама других земаља, као и са Католичком црквом, јер је, како је истакао, реч о заштити хришћанства на КиМ.

Дачић је изразио уверење да ће Уједињене нације одбити захтев Приштине да доставе предлог за њено чланство УНЕСЦО-у јер би, како је нагласио, такав потез био кршење међународних принципа и Резолуције 1244.

"Али, то не значи да та битка неће бити настављена", упозорио је шеф српске дипломатије и додао да је могуће да се Косово само обрати УНЕСО-у, или да то учини нека друга држава, те да Србији зато предстоји тежак период политичке борбе.

Коментари / 0

Оставите коментар