Kosovo nije prošlo kvalifikacije za Unesko

Kosovo nije prošlo kvalifikacije da može da se prijavi za članstvo u Unesku, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Srbija 01.08.2015 | 21:00
Kosovo nije prošlo kvalifikacije za Unesko

On je pozvao sve druge institucije u Srbiji da se uključe u borbu protiv prijema Prištine u tu međunarodnu organizaciju. Prema njegovim rečima, UN će najverovatnije odbiti kandidaturu za članstvo.

"Glavna slika iz te zemlje u kojoj se huligani, kriminalci, teroristi i pljačkaši nalaze na krovu crkve i lome pravoslavni krst, obišla je ceo svet... I oni će sada čuvati kulturnu baštinu", rekao je on na konferenciji za novinare posle sastanka sa generalnim sekretarom Organizacije američkih država Luisom Almagrom.

U tom kontekstu, Dačić je podsetio da je na Kosovu i Metohiji uništeno više od 250 pravoslavnih spomenika, crkava, manastira...

Kad je reč o zahtevu Prištine za članstvo u UNESCO-u, Dačić je upozorio da je sve moguće i da svakakva odluka može da bude doneta, ali je istakao da "granice licemerja ipak postoje".

"Pozivam sve druge institucije u Srbiji da se uključe u ovu borbu. Nije ovo pitanje samo za Ministarstvo spoljnih poslova ili za Vladu Srbije, već za celu Srbiju", naglasio je Dačić.

Srpska pravoslavna crkva, ukazao je on, ima velike mogućnosti da radi na tome, da razgovara sa pravoslavnim crkvama drugih zemalja, kao i sa Katoličkom crkvom, jer je, kako je istakao, reč o zaštiti hrišćanstva na KiM.

Dačić je izrazio uverenje da će Ujedinjene nacije odbiti zahtev Prištine da dostave predlog za njeno članstvo UNESCO-u jer bi, kako je naglasio, takav potez bio kršenje međunarodnih principa i Rezolucije 1244.

"Ali, to ne znači da ta bitka neće biti nastavljena", upozorio je šef srpske diplomatije i dodao da je moguće da se Kosovo samo obrati UNESO-u, ili da to učini neka druga država, te da Srbiji zato predstoji težak period političke borbe.

Komentari / 0

Ostavite komentar