Посао из снова: За 35 сати посланици су зарадили 15.000 КМ

Државни посланици Босне и Херцеговине, њих 67 (42 у Представничком дому и 15 у Дому народа), међу најплаћенијима су у Европи.

Босна и Херцеговина 01.08.2015 | 12:11
Посао из снова: За 35 сати посланици су зарадили 15.000 КМ

У принципу, просјечна плата у Парламенту БиХ је око пет хиљада КМ. А, како неки од њих убиру и различите накнаде, појединци на свој рачун мјесечно зараде око седам хиљада КМ.

Према извјештају Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ), који су радили мониторинг за прва три мјесеца ове године, ситуација је сљедећа: У овом периоду Представнички дом је имао десет сједница и оне су укупно трајале око 35 часова. На 15 пауза у овом периоду потрошено је 8,5 сати.

Дом народа је у истом периоду имао пет сједница на којима су провели око седам сати, уз три паузе на које су потрошили око сат времена.

Усвојили су, у том времену, чак два закона, и то оба у марту. Четири акта су одбили, а један повукли из процедуре. У процедури је остало десет закона.

Хоће се рећи да Босна и Херцеговина дефинитивно има "најскупље" законе у регији. Када се њихова плата упореди с бројем радних сати, дође се до рачунице да нас један закон кошта сулудих 428 хиљада марака...

Систем оправданог и неоправданог изостанка још није прецизно дефинисан у државној скупштини, па је ово нешто што посланици често (ис)користе. Највише изостанака у Представничком дому имао је Никола Шпирић (СНСД) који није био на осам од десет одржаних сједница. Ненада Лалића (СДС) није било на три сједнице. Њих 25 од 67 присуствовало је свим сједницама.

Највише изостанака у Дому народа имао је Небојша Радмановић (СНСД) који није био на двије сједнице.

Што се тиче саме активности државних посланика, најактивнији је био Денис Бећировић (СДП) који је учествовао у 16 дискусија, имао четири интервенције, један приједлог закона, десет реплика и два закључка. Слиједе га Дамир Арнаут и Мирсад Ђонлагић (СББ), Заим Бацковић (БПС), Никола Ловриновић (ХДЗ), те Александра Пандуревић (СДС).

Нула активности у Представничком дому имали су: Садик Ахметовић (СДА), Менсура Бегановић (ДФ), Ненад Лалић (СДС), Моника Томић (ХДЗБиХ) и Јован Вуковљак (ДНС).

Делегати Дома народа, због кашњења при конституисању Дома те због прекида 3. сједнице због недостатка кворума за рад (три изасланика из Клуба српског народа нису дошла на сједницу), нису имали значајнијих индивидуалних активности у првом кварталу ове године.

Извор: Н.Н.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

гост

01.08.2015 10:24

Нека су они усвојили закон јучер да стигне кредит да могу и даље узимати по 5000км а ми ћемо да га враћамо . Генерални штрајк све зауставит нема другог рјешења све лицемјерје овог свијета могли сте видјети у парламенту јучер и папка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марс

01.08.2015 10:46

Да узимају дал це им требати

Name

Цезар

01.08.2015 10:41

Шта рећи него УЖАС! Оваквх нема нигдје! А не вриједе ни по луле дувана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛАЛ ВЕРА

01.08.2015 10:52

Некад се народ само око "националног" препире. Ова Багра не позна ни "дрзавно-ентитетски" ни "национални проблем". Они препознају, постују и висе од властите матере воле само КМ/ЕУР/УСД ... ТАКТИКА "ЗАВАДИ ПА ВЛАДАЈ" је врло исплатан посао... Како раде, не зарадјују нити за хљеб/крух. Задузују не само нас него и насу јос неродјену дјецу. А ми народе..... и даље се препиримо и вицимо: ми смо угрозени. Кад би само знали прпознати ко нас то угрозавава... па мотку у руке и без обзира како се који звао, преко ледја. Сто прије, то боље. Знају ли ова "Господа" јос ста је то СРАМОТА. Сумњам.... У здравље Босанци и Херцеговци, Срби, Хрвати, Босњаци, Роми, католици, православци, муслимани и сви остали ма како вам драго било да вас назовем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купујмо домаће

01.08.2015 11:52

Они одлучују сами о себи и о нашој судбини, јер смо их ми изабрали "да не би доши гори", нико други. Зато раник-најамник добије (ако добије)за три године укупно плату као они за само 35 сати. Па гласајте поново за такве "да не би дошли гори".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превара

01.08.2015 12:15

Срби у РС-у мисле да се њихови бирани представници боре за замосталну РС,а Босњаци мисле да се њихови боре за цјеловиту БиХ.Како смо сви скупа луди,па засто да се боре јер би у противном остали без ових великих примања.Њима ниста није свето осим лицних интереса.Задњих 20 година се наводно боре и ниста ни једни ни други ни милиметра се не помакосе у том правцу а ми их и даље бирамо а они нас културно пљацкају,пљацкају,пљацкају и даље це нас пљацкати јер ниста конкретно не предузимамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ник

01.08.2015 12:27

Цетири одбили а један повукли само напријед неби ли нас дотукли...

Name

стојан

01.08.2015 12:32

Нестаце и кредита кад одраде свој посао сад ицх плацају странци ионако за њих раде јер нас цовјек од њих нема нисата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антихрист

01.08.2015 12:34

Посланици су моји ученици. Ако ме и ви будете слиједили ,слушали и поштовали имаћете и веће плате а радити нећете морати ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

01.08.2015 12:55

Мој пријатељ ради у Савјету министара по цијели дан са мном пије кафе посто ја не радим оде до посла 30-етак минута дневно има плату 2.000км плус неке комисије око 600км на ције засједање хвалио ми се никада није отисао, питам га ја а сада овај нови закон о раду хоцели ти ста умањити права, а он це ти мени то се на нас не односи, питам ја како а он казе ма имамо ми своје закона ми то све устимамо како нам пасе.

ОДГОВОРИТЕ