Posao iz snova: Za 35 sati poslanici su zaradili 15.000 KM

Državni poslanici Bosne i Hercegovine, njih 67 (42 u Predstavničkom domu i 15 u Domu naroda), među najplaćenijima su u Evropi.

Bosna i Hercegovina 01.08.2015 | 12:11
Posao iz snova: Za 35 sati poslanici su zaradili 15.000 KM

U principu, prosječna plata u Parlamentu BiH je oko pet hiljada KM. A, kako neki od njih ubiru i različite naknade, pojedinci na svoj račun mjesečno zarade oko sedam hiljada KM.

Prema izvještaju Centara civilnih inicijativa (CCI), koji su radili monitoring za prva tri mjeseca ove godine, situacija je sljedeća: U ovom periodu Predstavnički dom je imao deset sjednica i one su ukupno trajale oko 35 časova. Na 15 pauza u ovom periodu potrošeno je 8,5 sati.

Dom naroda je u istom periodu imao pet sjednica na kojima su proveli oko sedam sati, uz tri pauze na koje su potrošili oko sat vremena.

Usvojili su, u tom vremenu, čak dva zakona, i to oba u martu. Četiri akta su odbili, a jedan povukli iz procedure. U proceduri je ostalo deset zakona.

Hoće se reći da Bosna i Hercegovina definitivno ima "najskuplje" zakone u regiji. Kada se njihova plata uporedi s brojem radnih sati, dođe se do računice da nas jedan zakon košta suludih 428 hiljada maraka...

Sistem opravdanog i neopravdanog izostanka još nije precizno definisan u državnoj skupštini, pa je ovo nešto što poslanici često (is)koriste. Najviše izostanaka u Predstavničkom domu imao je Nikola Špirić (SNSD) koji nije bio na osam od deset održanih sjednica. Nenada Lalića (SDS) nije bilo na tri sjednice. Njih 25 od 67 prisustvovalo je svim sjednicama.

Najviše izostanaka u Domu naroda imao je Nebojša Radmanović (SNSD) koji nije bio na dvije sjednice.

Što se tiče same aktivnosti državnih poslanika, najaktivniji je bio Denis Bećirović (SDP) koji je učestvovao u 16 diskusija, imao četiri intervencije, jedan prijedlog zakona, deset replika i dva zaključka. Slijede ga Damir Arnaut i Mirsad Đonlagić (SBB), Zaim Backović (BPS), Nikola Lovrinović (HDZ), te Aleksandra Pandurević (SDS).

Nula aktivnosti u Predstavničkom domu imali su: Sadik Ahmetović (SDA), Mensura Beganović (DF), Nenad Lalić (SDS), Monika Tomić (HDZBiH) i Jovan Vukovljak (DNS).

Delegati Doma naroda, zbog kašnjenja pri konstituisanju Doma te zbog prekida 3. sjednice zbog nedostatka kvoruma za rad (tri izaslanika iz Kluba srpskog naroda nisu došla na sjednicu), nisu imali značajnijih individualnih aktivnosti u prvom kvartalu ove godine.

Izvor: N.N.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

gost

01.08.2015 10:24

Neka su oni usvojili zakon jučer da stigne kredit da mogu i dalje uzimati po 5000km a mi ćemo da ga vraćamo . Generalni štrajk sve zaustavit nema drugog rješenja sve licemjerje ovog svijeta mogli ste vidjeti u parlamentu jučer i papka.

ODGOVORITE
Name

mars

01.08.2015 10:46

Da uzimaju dal ce im trebati

Name

Cezar

01.08.2015 10:41

Šta reći nego UŽAS! Ovakvh nema nigdje! A ne vrijede ni po lule duvana.

ODGOVORITE
Name

ALAL VERA

01.08.2015 10:52

Nekad se narod samo oko "nacionalnog" prepire. Ova Bagra ne pozna ni "drzavno-entitetski" ni "nacionalni problem". Oni prepoznaju, postuju i vise od vlastite matere vole samo KM/EUR/USD ... TAKTIKA "ZAVADI PA VLADAJ" je vrlo isplatan posao... Kako rade, ne zaradjuju niti za hljeb/kruh. Zaduzuju ne samo nas nego i nasu jos nerodjenu djecu. A mi narode..... i dalje se prepirimo i vicimo: mi smo ugrozeni. Kad bi samo znali prpoznati ko nas to ugrozavava... pa motku u ruke i bez obzira kako se koji zvao, preko ledja. Sto prije, to bolje. Znaju li ova "Gospoda" jos sta je to SRAMOTA. Sumnjam.... U zdravlje Bosanci i Hercegovci, Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Romi, katolici, pravoslavci, muslimani i svi ostali ma kako vam drago bilo da vas nazovem.

ODGOVORITE
Name

Купујмо домаће

01.08.2015 11:52

Они одлучују сами о себи и о нашој судбини, јер смо их ми изабрали "да не би доши гори", нико други. Зато раник-најамник добије (ако добије)за три године укупно плату као они за само 35 сати. Па гласајте поново за такве "да не би дошли гори".

ODGOVORITE
Name

Prevara

01.08.2015 12:15

Srbi u RS-u misle da se njihovi birani predstavnici bore za zamostalnu RS,a Bosnjaci misle da se njihovi bore za cjelovitu BiH.Kako smo svi skupa ludi,pa zasto da se bore jer bi u protivnom ostali bez ovih velikih primanja.Njima nista nije sveto osim licnih interesa.Zadnjih 20 godina se navodno bore i nista ni jedni ni drugi ni milimetra se ne pomakose u tom pravcu a mi ih i dalje biramo a oni nas kulturno pljackaju,pljackaju,pljackaju i dalje ce nas pljackati jer nista konkretno ne preduzimamo.

ODGOVORITE
Name

Nik

01.08.2015 12:27

Cetiri odbili a jedan povukli samo naprijed nebi li nas dotukli...

Name

stojan

01.08.2015 12:32

Nestace i kredita kad odrade svoj posao sad ich placaju stranci ionako za njih rade jer nas covjek od njih nema nisata.

ODGOVORITE
Name

Antihrist

01.08.2015 12:34

Poslanici su moji učenici. Ako me i vi budete slijedili ,slušali i poštovali imaćete i veće plate a raditi nećete morati ništa.

ODGOVORITE
Name

aco

01.08.2015 12:55

Moj prijatelj radi u Savjetu ministara po cijeli dan sa mnom pije kafe posto ja ne radim ode do posla 30-etak minuta dnevno ima platu 2.000km plus neke komisije oko 600km na cije zasjedanje hvalio mi se nikada nije otisao, pitam ga ja a sada ovaj novi zakon o radu hoceli ti sta umanjiti prava, a on ce ti meni to se na nas ne odnosi, pitam ja kako a on kaze ma imamo mi svoje zakona mi to sve ustimamo kako nam pase.

ODGOVORITE