О Закону о раду по хитном поступку

Предсједавајући Представничког вијећа Парламента Федерације БиХ Един Мушић заказао је за данас хитну сједницу овог дома на чијем ће се дневном реду наћи Приједлог закона о раду који је јуче усвојио Дом
народа Парламента ФБиХ.

Босна и Херцеговина 31.07.2015 | 12:20
О Закону о раду по хитном поступку

Отказан је за данас најављени протест радника из ФБиХ против усвајања овог закона, у организацији Савеза самосталних синдика БиХ који дјелује на територији ФБиХ.

Предсједник ССС БиХ Исмет Бајрамовић рекао је да је отказан протест радника који је био најављен за 14.00 часова пред Парламентом БиХ, када би требало да почне сједница Представничког дома, јер није најављен полицији и нису испоштоване све потребне процедуре као за јучерашњи скуп.

Дом народа Парламента ФБиХ усвојио је јуче Приједлог закона о раду, а против усвајања овог закона пред зградом парламента протестовало неколико хиљада људи.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Едо

31.07.2015 06:41

Пуни смо бијеса у себи а не знамо да плацемо,а када додјемо до краја и не моземо висе гледати трули систем како нас сише узмимо пароле и кренимо на кордоне,јер не моземо трпити висе трули систем како нас сише-дај нам хљеба владо да несто поједемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амир

31.07.2015 07:10

Потпуни фијаско синдиката.Синдикат је за ово највише крив, јер 15 година од доношења првих закона о приватизацији ништа не чине да заштите фабрике и радничка права и сада као чудно им што их власт не доживљава озбијно.Такви какви су синдикалисти “метиљави” нико их не треба да поштује, не заслужују ничији респект, напротив “касно су се сјетили”, уништено је све, па и тај Закон о раду ће само легализовати стварно стање у пракси, а када синдикат нема одговора на праксу, неће га имати ни на закон. На властитом животном искуству сам на јако лош начин научио лекцију из недостатка солидарности међу радницима и покварености нада све самих синдиката.Овакви какви су синдикати нам и не требају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стела

31.07.2015 07:16

Исмете како ћеш сад протествовати против власти кад су ти кћерку запослили у Влади ФБиХ, након потврде о раду у струци из занатске радње? Ти си се продао, сад сједи и бери те 3500 док можеш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ

31.07.2015 07:41

Успут буди речено, ово чека и РС за који дан, протести можда и не, али нови закон о раду сигурно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никада

31.07.2015 08:47

Ово се никада неће догодити у Републиици Српској, живи били па видјели, која је то маса која би се покренула, када ова држава почива на пољопривреди, која не плаћа никоме никакве порезе само узимају подстицаје, а народ ништа не добија од тога.

Name

симо

31.07.2015 07:55

Нико неце имати уговор на неодређено и ако дочека 30-35год.радног стажа пред сам крај ће га послодавац отпустити и неце добити пензију.Млади радници неце имати сигурност да дижу кредите.Радна седмица це бити 48 сати умјесто 40.Минули рад на плату се укида,а топли оброци и регреси о ком већина радника може видјети само у филму се такође укидају али то је мање битно.Без обзира на стаж сви ће имати исти број дана годишњег одмора.Све плате ће бити скресане,а послодавци ће радника моћи отпустити кад год им се прохтије,а радник неће имати комисију иза себе састављену и од чланова синдиката него ће моћи тражити права на суду по приватној тужби гдје ће адвоката морати платити што многи не могу итд.Права која сад имамо нећемо вратити ни за 100 година.Права за раднике из овог закона су равни законима какви су били прије 150 год,када су се чикашки радници побунили првог маја.Не знам по чему је ово добро за раднике??????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

31.07.2015 08:02

Повлацење ... У РС це евентуални протести бити прави дебакл. Замислите неког дебелог и сигурно запосленог канцелариског стакора како протествује а онда сутрадан мора да се врати у канцеларију и стане пред сефа . Обицним радницима и са законом и без њега је исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

канадјанин

31.07.2015 08:06

Ко вас је..е и васа радницка права. Власт која вам доноси законе сте ви за њих гласалаи. Цекајте до следецих избора и да вам буде боље опет за исте гласајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШТА ЈЕ САД

31.07.2015 09:11

ПА ГОСПОДО РАДНИЦИ ВИ СТЕ 1991. ГОДИНЕ ПЉУНУЛИ НА НАЈБОЉИ СИСТЕМ НА СВИЈЕТУ, ИЗАБРАЛИ НАЦИОНАЛИСТИЧКЕ ДИВЉАКЕ ДА ВАС ВОДЕ И УЗЕЛИ ОРУЖЈЕ У РУКЕ ПА ДА СЕ РИЈЕШИТЕ КОМШИЈА И УВЕДЕТЕ НОВИ СИСТЕМ. Е ЕТО ВАМ СИСТЕМА САД ЈЕДИТЕ ТРАВУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

31.07.2015 09:15

Простим језиком рецено легализација пљацке радника.Наравно да це закон бити усвојен и у Српској јер сви они бетери сто сједе у влади и скупстини су и власници приватних фирми тако да овим законом легализују екстра профит остварен преко ледја израбљиване сиротиње.Драга омладино вадите пасосе и бјезите из овог тамног вилајета ако икада зелите имати своје породице и бити слободни људи

ОДГОВОРИТЕ