O Zakonu o radu po hitnom postupku

Predsjedavajući Predstavničkog vijeća Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić zakazao je za danas hitnu sjednicu ovog doma na čijem će se dnevnom redu naći Prijedlog zakona o radu koji je juče usvojio Dom
naroda Parlamenta FBiH.

Bosna i Hercegovina 31.07.2015 | 12:20
O Zakonu o radu po hitnom postupku

Otkazan je za danas najavljeni protest radnika iz FBiH protiv usvajanja ovog zakona, u organizaciji Saveza samostalnih sindika BiH koji djeluje na teritoriji FBiH.

Predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović rekao je da je otkazan protest radnika koji je bio najavljen za 14.00 časova pred Parlamentom BiH, kada bi trebalo da počne sjednica Predstavničkog doma, jer nije najavljen policiji i nisu ispoštovane sve potrebne procedure kao za jučerašnji skup.

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je juče Prijedlog zakona o radu, a protiv usvajanja ovog zakona pred zgradom parlamenta protestovalo nekoliko hiljada ljudi.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Edo

31.07.2015 06:41

Puni smo bijesa u sebi a ne znamo da placemo,a kada dodjemo do kraja i ne mozemo vise gledati truli sistem kako nas siše uzmimo parole i krenimo na kordone,jer ne mozemo trpiti vise truli sistem kako nas siše-daj nam hljeba vlado da nesto pojedemo.

ODGOVORITE
Name

Amir

31.07.2015 07:10

Potpuni fijasko sindikata.Sindikat je za ovo najviše kriv, jer 15 godina od donošenja prvih zakona o privatizaciji ništa ne čine da zaštite fabrike i radnička prava i sada kao čudno im što ih vlast ne doživljava ozbijno.Takvi kakvi su sindikalisti “metiljavi” niko ih ne treba da poštuje, ne zaslužuju ničiji respekt, naprotiv “kasno su se sjetili”, uništeno je sve, pa i taj Zakon o radu će samo legalizovati stvarno stanje u praksi, a kada sindikat nema odgovora na praksu, neće ga imati ni na zakon. Na vlastitom životnom iskustvu sam na jako loš način naučio lekciju iz nedostatka solidarnosti među radnicima i pokvarenosti nada sve samih sindikata.Ovakvi kakvi su sindikati nam i ne trebaju.

ODGOVORITE
Name

Stela

31.07.2015 07:16

Ismete kako ćeš sad protestvovati protiv vlasti kad su ti kćerku zaposlili u Vladi FBiH, nakon potvrde o radu u struci iz zanatske radnje? Ti si se prodao, sad sjedi i beri te 3500 dok možeš!

ODGOVORITE
Name

MMF

31.07.2015 07:41

Usput budi rečeno, ovo čeka i RS za koji dan, protesti možda i ne, ali novi zakon o radu sigurno!

ODGOVORITE
Name

Nikada

31.07.2015 08:47

Ovo se nikada neće dogoditi u Republiici Srpskoj, živi bili pa vidjeli, koja je to masa koja bi se pokrenula, kada ova država počiva na poljoprivredi, koja ne plaća nikome nikakve poreze samo uzimaju podsticaje, a narod ništa ne dobija od toga.

Name

simo

31.07.2015 07:55

Niko nece imati ugovor na neodređeno i ako dočeka 30-35god.radnog staža pred sam kraj će ga poslodavac otpustiti i nece dobiti penziju.Mladi radnici nece imati sigurnost da dižu kredite.Radna sedmica ce biti 48 sati umjesto 40.Minuli rad na platu se ukida,a topli obroci i regresi o kom većina radnika može vidjeti samo u filmu se takođe ukidaju ali to je manje bitno.Bez obzira na staž svi će imati isti broj dana godišnjeg odmora.Sve plate će biti skresane,a poslodavci će radnika moći otpustiti kad god im se prohtije,a radnik neće imati komisiju iza sebe sastavljenu i od članova sindikata nego će moći tražiti prava na sudu po privatnoj tužbi gdje će advokata morati platiti što mnogi ne mogu itd.Prava koja sad imamo nećemo vratiti ni za 100 godina.Prava za radnike iz ovog zakona su ravni zakonima kakvi su bili prije 150 god,kada su se čikaški radnici pobunili prvog maja.Ne znam po čemu je ovo dobro za radnike??????????

ODGOVORITE
Name

Igor

31.07.2015 08:02

Povlacenje ... U RS ce eventualni protesti biti pravi debakl. Zamislite nekog debelog i sigurno zaposlenog kancelariskog stakora kako protestvuje a onda sutradan mora da se vrati u kancelariju i stane pred sefa . Obicnim radnicima i sa zakonom i bez njega je isto.

ODGOVORITE
Name

kanadjanin

31.07.2015 08:06

Ko vas je..e i vasa radnicka prava. Vlast koja vam donosi zakone ste vi za njih glasalai. Cekajte do sledecih izbora i da vam bude bolje opet za iste glasajte.

ODGOVORITE
Name

ШТА ЈЕ САД

31.07.2015 09:11

ПА ГОСПОДО РАДНИЦИ ВИ СТЕ 1991. ГОДИНЕ ПЉУНУЛИ НА НАЈБОЉИ СИСТЕМ НА СВИЈЕТУ, ИЗАБРАЛИ НАЦИОНАЛИСТИЧКЕ ДИВЉАКЕ ДА ВАС ВОДЕ И УЗЕЛИ ОРУЖЈЕ У РУКЕ ПА ДА СЕ РИЈЕШИТЕ КОМШИЈА И УВЕДЕТЕ НОВИ СИСТЕМ. Е ЕТО ВАМ СИСТЕМА САД ЈЕДИТЕ ТРАВУ.

ODGOVORITE
Name

goran

31.07.2015 09:15

Prostim jezikom receno legalizacija pljacke radnika.Naravno da ce zakon biti usvojen i u Srpskoj jer svi oni beteri sto sjede u vladi i skupstini su i vlasnici privatnih firmi tako da ovim zakonom legalizuju ekstra profit ostvaren preko ledja izrabljivane sirotinje.Draga omladino vadite pasose i bjezite iz ovog tamnog vilajeta ako ikada zelite imati svoje porodice i biti slobodni ljudi

ODGOVORITE