Када дјетету треба дозволити да има мобилни телефон?

Иако делује да сви данас имају мобилне телефоне, тешко је одлучити када је право време да га добије и ваше дете.

Здравље 30.07.2015 | 08:33
Када дјетету треба дозволити да има мобилни телефон?

Према дечјем психијатру Дечје клинике у Кливленду др Џоу Остерману, дете треба информисати о опасностима које носи тај уређај, али и како да их превазиђе и схвати правила адекватне употребе телефона.

Деца млађа од 10 година не треба да имају телефон, сматра Остерман. Осим тога, он или она треба да буду довољно зрели да разумеју опасности с каквим се могу сусрести на интернету и одговорности коју имају.

Остерман саветује родитеље да прво објасне детету последице неприкладног понашања и наведу им примере из стварног живота.

“Увек говорим родитељима да прате, прате, прате и буду упућени у оно што се дешава у дететовом животу, тако да он или она буду довољно опуштени да разговарају с вама, уколико се појави неки проблем”, каже он.

Остерман додаје да родитељи треба да поставе контролу над телефоном, а ако се дете побуни, једноставно му не треба дозволити да исти поседује.

 Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЈА ЗНАМ ОДГОВОР

30.07.2015 18:53

Детету не треба куповати мобилни телефон никада. Нека га купују себи кад се запосле и кад почну самостално да зарађују, а то значи што доцније то за њих боље, и паметније,односно по њих здравије. Ето када, стручњаци из области психијатрије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

31.07.2015 06:01

Тачно!!!