Kada djetetu treba dozvoliti da ima mobilni telefon?

Iako deluje da svi danas imaju mobilne telefone, teško je odlučiti kada je pravo vreme da ga dobije i vaše dete.

Zdravlje 30.07.2015 | 08:33
Kada djetetu treba dozvoliti da ima mobilni telefon?

Prema dečjem psihijatru Dečje klinike u Klivlendu dr Džou Ostermanu, dete treba informisati o opasnostima koje nosi taj uređaj, ali i kako da ih prevaziđe i shvati pravila adekvatne upotrebe telefona.

Deca mlađa od 10 godina ne treba da imaju telefon, smatra Osterman. Osim toga, on ili ona treba da budu dovoljno zreli da razumeju opasnosti s kakvim se mogu susresti na internetu i odgovornosti koju imaju.

Osterman savetuje roditelje da prvo objasne detetu posledice neprikladnog ponašanja i navedu im primere iz stvarnog života.

“Uvek govorim roditeljima da prate, prate, prate i budu upućeni u ono što se dešava u detetovom životu, tako da on ili ona budu dovoljno opušteni da razgovaraju s vama, ukoliko se pojavi neki problem”, kaže on.

Osterman dodaje da roditelji treba da postave kontrolu nad telefonom, a ako se dete pobuni, jednostavno mu ne treba dozvoliti da isti poseduje.

 B 92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ЈА ЗНАМ ОДГОВОР

30.07.2015 18:53

Детету не треба куповати мобилни телефон никада. Нека га купују себи кад се запосле и кад почну самостално да зарађују, а то значи што доцније то за њих боље, и паметније,односно по њих здравије. Ето када, стручњаци из области психијатрије.

ODGOVORITE
Name

miki

31.07.2015 06:01

Tačno!!!