Канађанин изумио пилулу за алергичне на глутен

Да ли на сам помен хлеба почињете лудачки да се надимате? Да ли вам само од мириса пива стомак захвати смртоносни стисак менгела и не пушта? Алергични на глутен свих земаља, стигао је ваш спасилац.

Здравље 30.07.2015 | 11:00
Канађанин изумио пилулу за алергичне на глутен

Зове се Хун Санву и ванредни је професор фармацеутских наука на Универзитету у Алберти. Он тврди да је измислио пилулу која ће омогућити оболелима од целијакије да једу пицу, багете и све друге производе пуне глутена без непријатних нуспојава које житарице обично код њих изазивају.

Тако је: ускоро ћете моћи да једете праву карбонару а да се не претворите у кмезаву фабрику прдежа.

Санву је наводно протеклу деценију провео развијајући лек, који уз помоћ антитела из беланаца јајета обавија глутен док пролази кроз ваш гастроинтестинални тракт. Замислите га као Беано, само за хлеб.

Оболели од целијакије просто попију пилулу по потреби, неколико минута пре него што ће се бацити на храну и пиће богате глутенима. Тако су наредних неколико сати заштићени од дејства глутена.

И да не помислите да се Санву просто намерио да се докопа дела зилиона долара намењених покрету који се залаже за производњу хране без глутена, испоставља се да човек само има златно срце. "Мој пријатељ болује од целијакије. Никад нисмо могли да се опустимо и одемо заједно на пиво", рекао је он за ЦБЦ. "Зато сам и измислио ову пилулу — за свог пријатеља."

И док лекари саветују свет који не болује од целијакије а клони се глутена да зачепи већ једном и поново почне да једе житарице, веома стварна популација људи који су легитимно алергични на глутен од ове пилуле могу само да имају користи. На крају крајева, житарице без глутена се можда назиру на хоризонту, али не очекујте да ћете их ускоро видети на полицама своје пекаре.

Санву, међутим, напомиње да пилула не лечи од целијачне болести, која је доживотни аутоимуни поремећај. "Она није терапија за целијачне болести нити може да је излечи", рекао је он за локалну канадску радио станицу. "Пилула само помаже да људи поправе квалитет својих живота, кад желе да се друже са колегама и пријатељима." Он је додао да ће они који болују од целијакије када не узимају лек и даље морати строго да се придржавају исхране без глутена.

Једини проблем? Мораћете још мало да сачекате да је и сами испробате. Како јавља ЦБЦ, пилула је почетком године прошла тестове клиничке безбедности у Канади; ускоро ће на њој почети да се раде и тестови клиничке ефикасности.

У међувремену мораћете да се држите колутића лука без глутена и истрпите бескрајну параду превртања очима због свог "стања".

Супер жена

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Игор БЛ

01.08.2015 22:54

Требало је само да се стави податак да ЦБЦ це да крене да испитује тај лијек сто знаци да це се кренути на пазовима, па након годину дана и свека потребног на здравим људима да се виде контра индиканције, т енакон тог 2 године да се заљци да ли опасно и 3 фаза која це трајат минимално 4 године да се дакозе да није опасно све у свему 10так година сацекајте.

ОДГОВОРИТЕ