Силајџић савјетује турског предсједника

Некадашњи члан Председништва БиХ и бивши председник Странке за БиХ Харис Силајџић постао је саветник турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Босна и Херцеговина 28.07.2015 | 10:53
Силајџић савјетује турског предсједника

Силајџић је посао саветника радио и за кабинет бившег турског председника Абдулаха Гула. Али тај саветнички ангажман Силајџића више се третирао као услуга на "пријатељској основи", док је садашњи ангажман за турског председника званичан са овлашћењем које је својеручно потписао Ердоган.

Силајџићев саветнички ангажман код председника Ердогана требало би да иде у три правца. Један је учвршћивање веза Турске са Кувајтом и Катаром, други је обнова пријатељских односа са САД, а трећи је ангажман Турске на Балкану, посебно у Босни и Херцеговини.

Незванично, један од кључних разлога што се Ердоган одлучио да узме Силајџића за саветника је и губитак моћи Бакира Изетбеговића на политичкој сцени у БиХ.

Иначе "Новости" су недавно објавиле информацију да се Силајџић враћа на политичку сцену, а да велику подршку има из Исламске верске заједнице. Силајџићев повратак треба да учврсти бошњачку политичку сцену, која је сада подељена. Према проценама из БиХ, највећи кривац за такво стање је Бакир Изетбеговић.

Гостимир Поповић, политички аналитичар, каже, за "Новости", да је улазак Силајџића у тим Ердогана порука из Турске да она жели да јачи утицај у БиХ и региону и да је Силајџић њихов нови главни играч.

- Турска офанзивно делује према БиХ и долазак Силајџића се може гледати у том смислу. Република Српска и њено руководство мора пажљиво да се односи према овом потезу јер ће дефинитивно Силајџић покушати да наметне турски утицај у БиХ - истакао је Поповић.

УТИЦАЈ

Силајџић се увек високо котирао у бошњачком народу због одличних веза са исламским земљама. Пре свих са Турском, Катаром, Кувајтом и Саудијском Арабијом, што му је и омогућавало да се бави лобирањем за Босну и Херцеговину.

Извор: Новости

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

симо

28.07.2015 09:07

А Бакира, Ердоганв цовјек!

ОДГОВОРИТЕ
Name

По луле дувана

28.07.2015 09:29

Силајџић је давно потрошен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бег

28.07.2015 09:34

Сваста од великог зналца Поповица Гостимира преврце и обрце ко палацинке вијести.Донедавно Бакир је Турски цовјек и продузена рука па сад није он него Харис вала сацувај нас Бозе таквих геополитицара и великих зналаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брцко

28.07.2015 10:00

Силајдзиц,опљацкао свој народ,однио паре у Турску и тамо сад узива.Исто као сто це једног дана и Додик,узивати тамо негдје гдје је изнио насе паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

707

28.07.2015 15:11

Тај исламиста и ратни злочинац није способан ни сам себе да савјетује а камоли некога другога

Name

Освит

28.07.2015 10:20

Аферим Харисе поцео си и ти радити за плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопп

28.07.2015 11:54

Е ако га он савјетује пропоје ко грчка...силајдиц јесте паметан али за своји корист...унистио је нас па побјего!

ОДГОВОРИТЕ
Name

млада босна

28.07.2015 11:57

Када је Милосевиц рекао да имам Силајдзица за савијетника,давно би била основана велика Србија!!!!За ојебине које га упоредјују са Додиком и Бакиром,Силајдзиц је доктор медјународног права!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

28.07.2015 13:08

Јест али је докторат стекао на приштинском универзитету.Што се тиче наводног Харисовог лоповлука,ја не знам да је какве паре украо,да му синови имају милионске кредите,да има имања,виле,дворце и рибњаке.

Name

Патриота

28.07.2015 14:57

Он је добар за савјетовање како да оснујес логор а продјеш не кажњено, жив примјер Коњиц! Сигурно турцима нешто тако треба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вид

28.07.2015 22:36

Савјетник у међувремену , док не,,," уништи унутарње непријатеље , Србе у БиХ..." по његовој изјави за Ал јаззеру

ОДГОВОРИТЕ