Silajdžić savjetuje turskog predsjednika

Nekadašnji član Predsedništva BiH i bivši predsednik Stranke za BiH Haris Silajdžić postao je savetnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Bosna i Hercegovina 28.07.2015 | 10:53
Silajdžić savjetuje turskog predsjednika

Silajdžić je posao savetnika radio i za kabinet bivšeg turskog predsednika Abdulaha Gula. Ali taj savetnički angažman Silajdžića više se tretirao kao usluga na "prijateljskoj osnovi", dok je sadašnji angažman za turskog predsednika zvaničan sa ovlašćenjem koje je svojeručno potpisao Erdogan.

Silajdžićev savetnički angažman kod predsednika Erdogana trebalo bi da ide u tri pravca. Jedan je učvršćivanje veza Turske sa Kuvajtom i Katarom, drugi je obnova prijateljskih odnosa sa SAD, a treći je angažman Turske na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini.

Nezvanično, jedan od ključnih razloga što se Erdogan odlučio da uzme Silajdžića za savetnika je i gubitak moći Bakira Izetbegovića na političkoj sceni u BiH.

Inače "Novosti" su nedavno objavile informaciju da se Silajdžić vraća na političku scenu, a da veliku podršku ima iz Islamske verske zajednice. Silajdžićev povratak treba da učvrsti bošnjačku političku scenu, koja je sada podeljena. Prema procenama iz BiH, najveći krivac za takvo stanje je Bakir Izetbegović.

Gostimir Popović, politički analitičar, kaže, za "Novosti", da je ulazak Silajdžića u tim Erdogana poruka iz Turske da ona želi da jači uticaj u BiH i regionu i da je Silajdžić njihov novi glavni igrač.

- Turska ofanzivno deluje prema BiH i dolazak Silajdžića se može gledati u tom smislu. Republika Srpska i njeno rukovodstvo mora pažljivo da se odnosi prema ovom potezu jer će definitivno Silajdžić pokušati da nametne turski uticaj u BiH - istakao je Popović.

UTICAJ

Silajdžić se uvek visoko kotirao u bošnjačkom narodu zbog odličnih veza sa islamskim zemljama. Pre svih sa Turskom, Katarom, Kuvajtom i Saudijskom Arabijom, što mu je i omogućavalo da se bavi lobiranjem za Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Novosti

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

simo

28.07.2015 09:07

A Bakira, Erdoganv covjek!

ODGOVORITE
Name

Po lule duvana

28.07.2015 09:29

Silajdžić je davno potrošen.

ODGOVORITE
Name

Beg

28.07.2015 09:34

Svasta od velikog znalca Popovica Gostimira prevrce i obrce ko palacinke vijesti.Donedavno Bakir je Turski covjek i produzena ruka pa sad nije on nego Haris vala sacuvaj nas Boze takvih geopoliticara i velikih znalaca.

ODGOVORITE
Name

brcko

28.07.2015 10:00

Silajdzic,opljackao svoj narod,odnio pare u Tursku i tamo sad uziva.Isto kao sto ce jednog dana i Dodik,uzivati tamo negdje gdje je iznio nase pare.

ODGOVORITE
Name

707

28.07.2015 15:11

Taj islamista i ratni zločinac nije sposoban ni sam sebe da savjetuje a kamoli nekoga drugoga

Name

Osvit

28.07.2015 10:20

Aferim Harise poceo si i ti raditi za platu.

ODGOVORITE
Name

Lopp

28.07.2015 11:54

E ako ga on savjetuje propoje ko grčka...silajdic jeste pametan ali za svoji korist...unistio je nas pa pobjego!

ODGOVORITE
Name

mlada bosna

28.07.2015 11:57

Kada je Milosevic rekao da imam Silajdzica za savijetnika,davno bi bila osnovana velika Srbija!!!!Za ojebine koje ga uporedjuju sa Dodikom i Bakirom,Silajdzic je doktor medjunarodnog prava!!!

ODGOVORITE
Name

sarajlija

28.07.2015 13:08

Jest ali je doktorat stekao na prištinskom univerzitetu.Što se tiče navodnog Harisovog lopovluka,ja ne znam da je kakve pare ukrao,da mu sinovi imaju milionske kredite,da ima imanja,vile,dvorce i ribnjake.

Name

Patriota

28.07.2015 14:57

On je dobar za savjetovanje kako da osnujes logor a prodješ ne kažnjeno, živ primjer Konjic! Sigurno turcima nešto tako treba!

ODGOVORITE
Name

vid

28.07.2015 22:36

Savjetnik u međuvremenu , dok ne,,," uništi unutarnje neprijatelje , Srbe u BiH..." po njegovoj izjavi za Al jazzeru

ODGOVORITE