Фрум: Никада нећу осрамотити жуту мајицу!

Британски бициклиста Крис Фрум рекао је да никада неће осрамотити жуту мајицу после свог другог тријумфа на трци Тур д’Франс.

Остали спортови 27.07.2015 | 15:40
Фрум: Никада нећу осрамотити жуту мајицу!

Фрум, који брани боје тима Скај, постао је први Британац који је два пута покорио Тур, пошто је претходно то урадио пре две године.

Возач Скаја је током три недеље трајања трке био на мети гледалаца, који су га пљували и гађали мокраћом, као и француске телевизије, која је његову вожњу прогласила ненормалном, сем у случају коришћења допинга.

“Жута мајица је посебна. Увек ћу је поштовати и никада је нећу осрамотити. Неко мора да говори у име бициклиста и ја сам срећан што могу да урадим. Неко мора да заузме став и то мора да уради сада”, рекао је Фрум, који је на крају тронедељне трке имао 72 секунде предности у односу на Наира Кинтану из Мовистара.

То је најмања разлика између победника и другопласираног откад је Карлос Састре победио Кадела Еванса за 58 секунди 2008. године. Британац је такође први бициклиста од легендарног Едија Меркса 1970. који је освојио жуту и тачкасту мајицу, за најбољег на брдским циљевима, на истом Туру.

Током трајања Тура спекулисало се о томе да Фрум користи допинг, а француски психолог је чак објавио да су његови подаци били ненормални током етапе на којој је остварио кључну предност. Међутим, током победничког говора, Фрум се није освртао на то, већ је посветио тријумф тимским колегама, тиму и супрузи.

“Желим да се захвалим својим тимским колегама, без вас не бих стајао овде. Дајем вам најдубље поштовање и захвалност. Ово је васа жута мајица колико је и моја. Хвала вама и пратећем тиму у Скају, васа подршка ми је помогла да превазиђем тешка времена. Хвала и мојој супрузи Мишел, твоја подршка и љубав су ми мотивација”, нагласио је Фрум.

Први човек Међународне бициклистичке уније Брајан Куксон рекао је по завршетку Тура да Фрум заслужује поштовање свих гледалаца.

“Понашање појединаца поред друма је за осуду и, искрено, достојно презира. Спортисти заслужују понашање када обављају свој посао, без обзира шта држава, нација и ви као индивидуалац мислите о њима”, истакао је Куксон.

Коментари / 0

Оставите коментар