Љекари у Сарајеву обустављају рад

Сарајевски љекари и стоматолози захтијевају реконструкцију комплетног здравственог система.

Босна и Херцеговина 27.07.2015 | 10:50
Љекари у Сарајеву обустављају рад

Синдикат доктора медицине и стоматологије Јавне установе Дом здравља Кантона Сарајево донио је одлуку о обустави рада, упозоривши како се наставља са рушењем статуса и стандарда здравствених радника, јавља Ал Јазеера Балканс.

Синдикалисти поручују и да треба "зауставити оне који злоупотребљавају овакав накарадни систем".

"Трагично је што никога не брину оваква дешавања. Имамо предиспозиције за квалитетно здравство, али га немамо. Многима одговара овакво стање, јер се на овај начин богате. Лажна је слика да пацијент има сва права. Добијањем тзв. бесплатног лијека пацијент је на губитку. Овакво стање одговара само онима на власти. Умјесто да се ствара квалитет, ми стварамо квантитет на уштрб првог", наводи се у саопштењу.

Синдикат доктора медицине и стоматологије не прихвата реформе, већ хоће реконструкцију, настављају љекари и стоматолози и објашњавају како то подразумијева "прво реконструкцију у организацији и пословању установе, а затим реконструкцију комплетног здравственог система".

"Због погрешног вођења установе у претходном периоду и неселективног и непотребног запошљавања дошли смо у ситуацију да морамо спашавати установу и радна мјеста. Ми смо друштво са јако великом потрошњом лијекова. Есенцијалну листу раде 'стручњаци' који као да нису из области медицине. Оваква есенцијална листа само наноси штету здрављу становништва", поручују из синдиката.

Постављају питање колико се само лијекова баци и на тај начин "трује земља и вода", те указују како се средства "умјесто да се улажу у апарате и кадар, троше на често непотребне лијекове".

"Свједоци смо великог одлива здравственог кадра из земље због небриге друштва. Одлазе млади, али и искусан кадар. Неће нам требати лијекови ако нећемо имати љекаре и остале здравствене раднике" каже се у саопштењу.

Синдикат доктора медицине и стоматологије из тих је разлога донио одлуку о обустави рада и о томе обавијестио менаџмент установе и министар здравства Кантона Сарајево.

Извор: Мондо.ба

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сања

27.07.2015 09:01

А јесте Баја срецан,цуј у Сарајеву љекари обустављају рад а код њих плата у односу на љекаре у Републици Српској веца исплацује се од првог до петог имају регрес превоз топли оброк,а мало даље у Истоцном Сарајеву радници болнице Касиндол немају никако плату и не обустављају рад,ха,ха,нека наса Зељка мало науци Новалица како треба са рајом.

ОДГОВОРИТЕ