Ф1: Фетел славио на Хунгарорингу!

Возач Ферарија Себастијан Фетел победио је у трци за Велику награду Мађарске и остварио прву победу у каријери на Хунгарорингу.

Остали спортови 26.07.2015 | 17:00
Ф1: Фетел славио на Хунгарорингу!

Фетел је тако остварио 41. победу у каријери и тиме се изједначио се Ајртоном Сеном по броју тријумфа у каријери.

То је уједно и прво славље за Ферари на Хунгарорингу од 2004. године, када је тријумфовао Михаел Шумахер.

Друго место заузео је Данил Квајт из Ред Була, остваривши свој први пласман на подијум у каријери. Трећи је био његов клупски колега Данијел Рикардо.

Четврто место заузео је Макс Верштапен из екипе Торо Росо, пети је био Фернандо Алонсо из Мекларена, а актуелни светски шампион Луис Хамилтон из Мерцедеса заузео је шесто место.

Седми је био Роман Грожан из Лотуса, а осми Нико Розберг из Мерцедеса. Бодове су још освојили Џенсон Батон из Мекларена и Маркус Ериксон из Заубера.

Хамилтон тренутно има 202 бода, Нико Розберг 181, Себастијан Фетел 160, а далеко за њима су Валери Ботас (77), Кими Раиконен (76), Фелипе Маса (74)...

Наредна трка у шампионату возиће се 23. августа, за Велику награду Белгије.

У конкуренцији конструктора и даље је први Мерцедес са 383 бода, а други је Ферари са 236. На трећем месту налази се Вилијамс са 151.

Пре трке одржан је минут ћутања у знак сећања на возача Марусије Жила Бјанкија, који је после девет месеци у коми, умро 17. јула од последица повреда главе, које је задобио прошлог октобра током трке за Велику награду Јапана.

Велика награда Мађарске пружила је много узбуђења, али апсолутно заслуженог победника - Себастијана Фетела. Четворострки светски шампион је водио од старта до циља и готово ниједног тренутка није имао правог конкурента за највиши степеник победничког постоља.

Иза Фетела се водила велика борба, многи возачи су се смењивали на местима која воде на победничко постоље, а на крају је то пошло за руком двојцу Ред Була Данијелу Рикардо и Данилу Квјату. Само неколико кругова раније све је указивало да ће возач Мерцедеса Нико Розберг као другопласирани проћи кроз циљ, али је после контакта са Рикардом морао у бокс и на крају се задовољио осмим местом.

Две позиције испред њега нашао се његов тимски колега Луис Хамилтон, који је после доминације у тренинзима и квалификацијама имао трку за заборав. Фетел је најбоље стартовао на Великој награди Холандије, испред тимског колеге Кимија Раиконена, Розберга и Хамилтона. Британац је врло брзо направио грешку, излетео са стазе, али је успео да се врати и изгуби неколико позиција. Иако је успео да надокнади много места и у једном тренутку стигне до четвртог места, све се променило када се возачу Форс Индије Нику Хилкенбергу предњи део болида подвукао под њега и практично експлодирао.

Због крхотина на стазу је изашло безбедносно возило, које је на њему остало све док стаза није потпуно рашчишћена, а тада је уследила нова Хамилтонова грешка. Када је трка настављена, Фетел је задржао вођство испред Розберга, док је Британац имао контакт са Рикардом, због којег је и кажњен. Раиконен је почео да губи снагу мотора, због чега се неколико кругова касније и повукао из трке, а на врху су Розберг и Рикардо почели да сустижу Фетела. Аустралијанац је безуспешно покушавао да претекне возача Мерцедеса, а Фетел је био више од секунде испред.

Када је коначно кренуо у напад, Рикардо је направио грешку у кочењу, па је дошло до контакта са Розбергом, у којем је Немцу страдао задњи леви пнеуматик. Розберг је успео да се домогне бокса, али је изгубио много позиција и на крају се на стазу вратио иза тимског колеге, који је у међувремену одрадио казну због инцидента са Рикардом. После Розбергових проблема, Рикардо је наследио другу позицију, испред Квјата, али су њих двојица заменили места када је Аустралијанац морао још једном у бокс.

Рус је кроз циљ прошао са пет секунди заостатка у односу на Фетела, а 20 секунди испред Рикарда, прошлогодишњег победника трке у Мађарској. Најбољу тројицу следио је најмлађи возач у историји Формуле 1 Макс Ферстапен, који је остварио најбољи резултат у каријери, испред Фернанда Алонса у Мекларену, којем је то најбољи пласман од повратка у британску екипу. Хамилтон је био шести, испред возача Лотуса Романа Грожана, Розберга и Џенсона Батона у Мекларену. Последњи бод отишао је возачу Заубера Маркуса Ериксона.

Коментари / 0

Оставите коментар