F1: Fetel slavio na Hungaroringu!

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobedio je u trci za Veliku nagradu Mađarske i ostvario prvu pobedu u karijeri na Hungaroringu.

Ostali sportovi 26.07.2015 | 17:00
F1: Fetel slavio na Hungaroringu!

Fetel je tako ostvario 41. pobedu u karijeri i time se izjednačio se Ajrtonom Senom po broju trijumfa u karijeri.

To je ujedno i prvo slavlje za Ferari na Hungaroringu od 2004. godine, kada je trijumfovao Mihael Šumaher.

Drugo mesto zauzeo je Danil Kvajt iz Red Bula, ostvarivši svoj prvi plasman na podijum u karijeri. Treći je bio njegov klupski kolega Danijel Rikardo.

Četvrto mesto zauzeo je Maks Verštapen iz ekipe Toro Roso, peti je bio Fernando Alonso iz Meklarena, a aktuelni svetski šampion Luis Hamilton iz Mercedesa zauzeo je šesto mesto.

Sedmi je bio Roman Grožan iz Lotusa, a osmi Niko Rozberg iz Mercedesa. Bodove su još osvojili Dženson Baton iz Meklarena i Markus Erikson iz Zaubera.

Hamilton trenutno ima 202 boda, Niko Rozberg 181, Sebastijan Fetel 160, a daleko za njima su Valeri Botas (77), Kimi Raikonen (76), Felipe Masa (74)...

Naredna trka u šampionatu voziće se 23. avgusta, za Veliku nagradu Belgije.

U konkurenciji konstruktora i dalje je prvi Mercedes sa 383 boda, a drugi je Ferari sa 236. Na trećem mestu nalazi se Vilijams sa 151.

Pre trke održan je minut ćutanja u znak sećanja na vozača Marusije Žila Bjankija, koji je posle devet meseci u komi, umro 17. jula od posledica povreda glave, koje je zadobio prošlog oktobra tokom trke za Veliku nagradu Japana.

Velika nagrada Mađarske pružila je mnogo uzbuđenja, ali apsolutno zasluženog pobednika - Sebastijana Fetela. Četvorostrki svetski šampion je vodio od starta do cilja i gotovo nijednog trenutka nije imao pravog konkurenta za najviši stepenik pobedničkog postolja.

Iza Fetela se vodila velika borba, mnogi vozači su se smenjivali na mestima koja vode na pobedničko postolje, a na kraju je to pošlo za rukom dvojcu Red Bula Danijelu Rikardo i Danilu Kvjatu. Samo nekoliko krugova ranije sve je ukazivalo da će vozač Mercedesa Niko Rozberg kao drugoplasirani proći kroz cilj, ali je posle kontakta sa Rikardom morao u boks i na kraju se zadovoljio osmim mestom.

Dve pozicije ispred njega našao se njegov timski kolega Luis Hamilton, koji je posle dominacije u treninzima i kvalifikacijama imao trku za zaborav. Fetel je najbolje startovao na Velikoj nagradi Holandije, ispred timskog kolege Kimija Raikonena, Rozberga i Hamiltona. Britanac je vrlo brzo napravio grešku, izleteo sa staze, ali je uspeo da se vrati i izgubi nekoliko pozicija. Iako je uspeo da nadoknadi mnogo mesta i u jednom trenutku stigne do četvrtog mesta, sve se promenilo kada se vozaču Fors Indije Niku Hilkenbergu prednji deo bolida podvukao pod njega i praktično eksplodirao.

Zbog krhotina na stazu je izašlo bezbednosno vozilo, koje je na njemu ostalo sve dok staza nije potpuno raščišćena, a tada je usledila nova Hamiltonova greška. Kada je trka nastavljena, Fetel je zadržao vođstvo ispred Rozberga, dok je Britanac imao kontakt sa Rikardom, zbog kojeg je i kažnjen. Raikonen je počeo da gubi snagu motora, zbog čega se nekoliko krugova kasnije i povukao iz trke, a na vrhu su Rozberg i Rikardo počeli da sustižu Fetela. Australijanac je bezuspešno pokušavao da pretekne vozača Mercedesa, a Fetel je bio više od sekunde ispred.

Kada je konačno krenuo u napad, Rikardo je napravio grešku u kočenju, pa je došlo do kontakta sa Rozbergom, u kojem je Nemcu stradao zadnji levi pneumatik. Rozberg je uspeo da se domogne boksa, ali je izgubio mnogo pozicija i na kraju se na stazu vratio iza timskog kolege, koji je u međuvremenu odradio kaznu zbog incidenta sa Rikardom. Posle Rozbergovih problema, Rikardo je nasledio drugu poziciju, ispred Kvjata, ali su njih dvojica zamenili mesta kada je Australijanac morao još jednom u boks.

Rus je kroz cilj prošao sa pet sekundi zaostatka u odnosu na Fetela, a 20 sekundi ispred Rikarda, prošlogodišnjeg pobednika trke u Mađarskoj. Najbolju trojicu sledio je najmlađi vozač u istoriji Formule 1 Maks Ferstapen, koji je ostvario najbolji rezultat u karijeri, ispred Fernanda Alonsa u Meklarenu, kojem je to najbolji plasman od povratka u britansku ekipu. Hamilton je bio šesti, ispred vozača Lotusa Romana Grožana, Rozberga i Džensona Batona u Meklarenu. Poslednji bod otišao je vozaču Zaubera Markusa Eriksona.

Komentari / 0

Ostavite komentar