БиХ требају реформе, не референдуми

Известилац Европског парламента за БиХ Кристијан Дан Преда изјавио је, да још има времена да та земља избегне катасрофални сценарио у којем Република Српска иде даље ка спровођењу одлуке о референдум о раду правосудних институција у БиХ.

Босна и Херцеговина 26.07.2015 | 19:56
БиХ требају реформе, не референдуми

Одлука о референдуму је, према његовим речима, ирационална и прети кохезији, интегритету и суверенитету БиХ.

"Ако се ова одлука примени, то ће сигурно утицати на процес интеграције БиХ у ЕУ. Мислим да ће, пре или касније, то схватити и сами грађани", рекао је Преда за сарајевски Дневни аваз.

Упитан како гледа на покушај председник РС Милорада Додика да у потпуности, како се наводи, дестабилизује државу одлуком о референдуму, Преда каже да су грађанима БиХ потребне реформе, а не референдум.

"Мислим да БиХ нема времена за губљење у усвајању и спровођењу реформи потребних за напредовање према ЕУ. Грађанима БиХ потребне су реформе, а не ирационални референдум", указао је он.

Преда је рекао и да је, упркос чињеници да је реформска агенда усвојена на свим ниовима, он више разочаран него охрабрен како се ствари у БиХ одвијају у последње време.

Као разлоге наводи то што је у БиХ, где је боравио пре месец дана, добио уверења да је само питање дана када ће бити усаглашена агенда.

Сада је, каже, скоро август, а то се још формално-правно није догодило.

"За мене је то једноставно забрињавајуће јер, ако је политичким снагама у БиХ толико дуго потребно да усаглашавају основни оквир за реформе, како ће се онда договорити о њиховој примени", запитао је Преда.

Он је указао да се сада стварно долази до питања одговорности политичких фактора у тој држави.

Као позитивну вест Преда је навео то што је Председништво БиХ усвојило Мастер план процеса интеграција државе.

Извор: Тањуг

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Боки

26.07.2015 11:55

100 % тацно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

26.07.2015 12:13

Босни и Херцеговини треба мирни разлаз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

иса

26.07.2015 12:48

Мирно га никола нецес дозивјети...

Name

ре Никола

26.07.2015 14:28

У праву си, међутим некима није још увјек јасно да се то десило 1992 год. Референдум о раду Суда и Тужилаштва ће бити одржан, јер и ови европљани су се запетљали у задњих 20 година, нигде екциплитно не кажу да се референдум не може одржати, јасно им је да ових институција нема у Уставу БиХ и да сама БиХ као таква не може бити ни кандидат за приступање у ЕУ. Неки ће рећи то је одлука Високог представника, коју је усвојио и парламент БиХ, јесте, међутим одлука није законски акт, а усвајање у парламенту уколико није објављено у Службеном гласнику и није уграђено у Устав нема правно дејство. Јасно је то и МЗ, неопходна је измјена Устава ту је неопходан консензус. Оно што многи прећуткују а то је да ни Високи представник без обзира на њихову ароганцију нису се упуштали у измјене Устава, него су доносили "одлуке", сасвим погрешно зато данас имамо овакву ситуацију. Друга ствар, овде се јавља и проблем, како се изјашњавати о нечему чега нема у Уставу, и како кориговати Суд и Тужилаштво ако исто није утемељено у Уставу, зато и структурални дијалог траје већ 4 године, да постоји законски оквир дефинисан Уставом за овим дијалогом не би било потребе јер би се амандманима дјеловало у парламенту БиХ.

Name

Посмстрац

26.07.2015 12:33

БиХ је легло корупције криминала поготово правосудје.Тероризма. Као таква је неодржива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахме

26.07.2015 12:54

Па што не идеш Никола из лијепе Босне па да рахат живимо без таквих будала као што си ти.Поведи и Додика са собом па живите заједно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ахме

26.07.2015 22:03

Ма ти живи рахат на својих 23,5% бих и онда це бити мирна Босна. Не петљај се у насе двористе.

Name

дивља јабука

26.07.2015 13:04

Управо странци праве хаос у БиХ. Најјачим оружјем. Новцем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бег

26.07.2015 13:17

Никола је прави јер би се разисао али не зна од кога и цега и хвала Богу да он није тај представник Срба јер Срби имају паметне људе који рационално зиве и раде.Зато Никола разисао си се са памрти видимо сви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ас

26.07.2015 13:55

Овај не зна је ли досао или пошао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гггггг

26.07.2015 18:47

Какво је. Стање у Бх правосудје говори слика да парнични поступци трају по десет година што нигде у свијету нема.Судске одлуке из Стразбура јасно говоре о озбиљном кршењу људских права Бих загарантованих и уставом те земље и конвенцијом о људским правима чија је потписница и сама Бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

26.07.2015 20:44

Ста је Преда и цитава Европа до сада радила да не додје до захтјева за референдумом. Немају добру намјеру ни када оспоравају право на референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

27.07.2015 05:23

Нама србима у сустини није потребан референдум о самосталности нама је потребно само мало памети и слоге .РС је де факто самостална а ако богда доце вријеме и де јуре. Ми треба на свим нивоима власти да радимо у интересу РС и то је то..Ако су наши политичари јединствени сто се тице питања РС онда ниједан закон немозе се донијети а да није у нашем интересу . Сто се тице судства и ту не дозвољавати да ико други хапси и врсља по РС осим наше полиције и наши судова .Зато Срби државу имамо требамо да будемо само јединствени да је изградјујемо и да терамо наше политичаре да раде у њеном интересу .Насе јединство најјаче и то наши непријатељи знају и зато раде све да нас посвадјају и наше политичаре а онда це они лако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

27.07.2015 12:11

Ко да проведе реформе кад газдама овакво стање одговара.

ОДГОВОРИТЕ