BiH trebaju reforme, ne referendumi

Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda izjavio je, da još ima vremena da ta zemlja izbegne katasrofalni scenario u kojem Republika Srpska ide dalje ka sprovođenju odluke o referendum o radu pravosudnih institucija u BiH.

Bosna i Hercegovina 26.07.2015 | 19:56
BiH trebaju reforme, ne referendumi

Odluka o referendumu je, prema njegovim rečima, iracionalna i preti koheziji, integritetu i suverenitetu BiH.

"Ako se ova odluka primeni, to će sigurno uticati na proces integracije BiH u EU. Mislim da će, pre ili kasnije, to shvatiti i sami građani", rekao je Preda za sarajevski Dnevni avaz.

Upitan kako gleda na pokušaj predsednik RS Milorada Dodika da u potpunosti, kako se navodi, destabilizuje državu odlukom o referendumu, Preda kaže da su građanima BiH potrebne reforme, a ne referendum.

"Mislim da BiH nema vremena za gubljenje u usvajanju i sprovođenju reformi potrebnih za napredovanje prema EU. Građanima BiH potrebne su reforme, a ne iracionalni referendum", ukazao je on.

Preda je rekao i da je, uprkos činjenici da je reformska agenda usvojena na svim niovima, on više razočaran nego ohrabren kako se stvari u BiH odvijaju u poslednje vreme.

Kao razloge navodi to što je u BiH, gde je boravio pre mesec dana, dobio uverenja da je samo pitanje dana kada će biti usaglašena agenda.

Sada je, kaže, skoro avgust, a to se još formalno-pravno nije dogodilo.

"Za mene je to jednostavno zabrinjavajuće jer, ako je političkim snagama u BiH toliko dugo potrebno da usaglašavaju osnovni okvir za reforme, kako će se onda dogovoriti o njihovoj primeni", zapitao je Preda.

On je ukazao da se sada stvarno dolazi do pitanja odgovornosti političkih faktora u toj državi.

Kao pozitivnu vest Preda je naveo to što je Predsedništvo BiH usvojilo Master plan procesa integracija države.

Izvor: Tanjug

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Boki

26.07.2015 11:55

100 % tacno.

ODGOVORITE
Name

Nikola

26.07.2015 12:13

Bosni i Hercegovini treba mirni razlaz.

ODGOVORITE
Name

isa

26.07.2015 12:48

Mirno ga nikola neces dozivjeti...

Name

re Nikola

26.07.2015 14:28

U pravu si, međutim nekima nije još uvjek jasno da se to desilo 1992 god. Referendum o radu Suda i Tužilaštva će biti održan, jer i ovi evropljani su se zapetljali u zadnjih 20 godina, nigde ekciplitno ne kažu da se referendum ne može održati, jasno im je da ovih institucija nema u Ustavu BiH i da sama BiH kao takva ne može biti ni kandidat za pristupanje u EU. Neki će reći to je odluka Visokog predstavnika, koju je usvojio i parlament BiH, jeste, međutim odluka nije zakonski akt, a usvajanje u parlamentu ukoliko nije objavljeno u Službenom glasniku i nije ugrađeno u Ustav nema pravno dejstvo. Jasno je to i MZ, neophodna je izmjena Ustava tu je neophodan konsenzus. Ono što mnogi prećutkuju a to je da ni Visoki predstavnik bez obzira na njihovu aroganciju nisu se upuštali u izmjene Ustava, nego su donosili "odluke", sasvim pogrešno zato danas imamo ovakvu situaciju. Druga stvar, ovde se javlja i problem, kako se izjašnjavati o nečemu čega nema u Ustavu, i kako korigovati Sud i Tužilaštvo ako isto nije utemeljeno u Ustavu, zato i strukturalni dijalog traje već 4 godine, da postoji zakonski okvir definisan Ustavom za ovim dijalogom ne bi bilo potrebe jer bi se amandmanima djelovalo u parlamentu BiH.

Name

Posmstrac

26.07.2015 12:33

BiH je leglo korupcije kriminala pogotovo pravosudje.Terorizma. Kao takva je neodrživa.

ODGOVORITE
Name

Ahme

26.07.2015 12:54

Pa što ne ideš Nikola iz lijepe Bosne pa da rahat živimo bez takvih budala kao što si ti.Povedi i Dodika sa sobom pa živite zajedno

ODGOVORITE
Name

Re Ahme

26.07.2015 22:03

Ma ti živi rahat na svojih 23,5% bih i onda ce biti mirna Bosna. Ne petljaj se u nase dvoriste.

Name

divlja jabuka

26.07.2015 13:04

Upravo stranci prave haos u BiH. Najjačim oružjem. Novcem.

ODGOVORITE
Name

Beg

26.07.2015 13:17

Nikola je pravi jer bi se razisao ali ne zna od koga i cega i hvala Bogu da on nije taj predstavnik Srba jer Srbi imaju pametne ljude koji racionalno zive i rade.Zato Nikola razisao si se sa pamrti vidimo svi.

ODGOVORITE
Name

as

26.07.2015 13:55

Ovaj ne zna je li dosao ili pošao!

ODGOVORITE
Name

Gggggg

26.07.2015 18:47

Kakvo je. Stanje u Bh pravosudje govori slika da parnični postupci traju po deset godina što nigde u svijetu nema.Sudske odluke iz Strazbura jasno govore o ozbiljnom kršenju ljudskih prava Bih zagarantovanih i ustavom te zemlje i konvencijom o ljudskim pravima čija je potpisnica i sama Bih.

ODGOVORITE
Name

Brle

26.07.2015 20:44

Sta je Preda i citava Evropa do sada radila da ne dodje do zahtjeva za referendumom. Nemaju dobru namjeru ni kada osporavaju pravo na referendum.

ODGOVORITE
Name

Zoran

27.07.2015 05:23

Nama srbima u sustini nije potreban referendum o samostalnosti nama je potrebno samo malo pameti i sloge .RS je de fakto samostalna a ako bogda doce vrijeme i de jure. Mi treba na svim nivoima vlasti da radimo u interesu RS i to je to..Ako su naši političari jedinstveni sto se tice pitanja RS onda nijedan zakon nemoze se donijeti a da nije u našem interesu . Sto se tice sudstva i tu ne dozvoljavati da iko drugi hapsi i vrslja po RS osim naše policije i naši sudova .Zato Srbi državu imamo trebamo da budemo samo jedinstveni da je izgradjujemo i da teramo naše političare da rade u njenom interesu .Nase jedinstvo najjače i to naši neprijatelji znaju i zato rade sve da nas posvadjaju i naše političare a onda ce oni lako.

ODGOVORITE
Name

Dodano

27.07.2015 12:11

Ko da provede reforme kad gazdama ovakvo stanje odgovara.

ODGOVORITE