Армстронг се допинговао од 1996. године!

Бетси Крамар Андреу поручила је да је борба против допинга у ствари битка за будућност и здравље деце.

Остали спортови 27.07.2015 | 08:40
Армстронг се допинговао од 1996. године!

Крамар Андреу је један од првих сведока у открићу да је амерички бициклиста Ленс Армстронг изградио каријеру користећи недозвољена средства.

Армстронг је 2012. због допинга доживотно суспендован, а одузете су му све титуле, укључујући и седам трофеја са Тур д’Франса, освојених у периоду од 1999. до 2005.

Супруга некадашњег члана Армстронговог тима Френкија Андреуа борави у Београду као гост Антидопинг агенције Србије.

"Ни у једном тренутку нисам се плашила да кажем истину. Најважнија ми је здравље и будућност деце, коју одгајам да поштено живе", рекла је Крамар Андреу на конференицји за новинаре у Београду.

Она је подсетила да је први пут сазнала да се Армстронг допингује још 1996. када се он лечио од канцера, али да тада нису постојале инстуитуције којима је могла да пријави да је бициклистички "супермен" у ствари, преварант.

"Мој супруг Френки и ја посетили смо Армстронга у болници, и том приликом је он лекару признао да је узимао разна средства – хормоне и стероиде", рекла је Крамер Андреу и додала да је она већ тада схватила да је управо допинг узрок Армстронгове болести.

Бетси, која иначе има и српске корене, јер јој је отац рођен у Банату, рекла је да је 1999. године сазнала да се и њен супруг допинговао еритропоетином (ЕПО), али да је на њено инсистирање он престао са том праксом, због чега је одмах био избацен из Армстронговог тима.

"Просто сам побеснела када сам сазнала да је и Френки користио ЕПО. Рекла сам му да мора да престане са тим и он ми је обећао да ће окренути нови лист. Он је тада избачен из Ленсовог тима, јер да бисте били у Армстронговој екипи, морали сте да се допингујете", испричала је она.

Поручила је да је свесна тога да допинг вероватно никада неће бити искорењен "јер ће увек бити људи који ће уцинити све због новца".

"Армстронга су, на пример, новац и моћ потпуно променили. Као да је из њега почело да извире само зло, постао је прави социопата, без саосећања за друге", закључила је Крамер Андреу.

Коментари / 0

Оставите коментар