Потребни даваоци крви

Залихе крви у трансфузијским центрима широм БиХ доведене су до минимума.

Босна и Херцеговина 25.07.2015 | 11:09
Потребни даваоци крви

Ово је, како кажу, честа појава у љетним мјесецима када је смањен број давалаца због годишњих одмора и распуста те је пуно теже организовати акције прикупљања, а у исто вријеме због учесталијих саобраћајних несрећа повећана је потрошња крви. Али, наглашавају, залихе је неопходно попунити.

"У овом тренутку имамо смањене залихе крви, крвне групе А и О. Такође, имамо веће потешкоће него иначе у обезбеђивању концентрованих тромбоцита, који се могу припремати само из свеже крви и стога су нам даваоци потребни свакодневно", казала је Јасмина Јованић, шеф Службе за прикупљање крви у Заводу за трансфузијску медицину РС у Бањалуци.

Она је апеловала на све грађане да искажу хуманост и својим малим гестом некоме можда спасе живот.

"Свака здрава особа старосне доби од 18 до 65 година може дати крв у најближој трансфузиолошкој служби у РС које се налазе у Бањалуци, Бијељини, Зворнику, Добоју, Градишци, Приједору, Фочи, Невесињу, Требињу и Источном Сарајеву", казала је Јованићева и захвалила припадницима МУП-а РС који 30. и 31. јула организују велику акцију добровољног давања крви на нивоу цијеле РС, као и свим добровољним даваоцима који долазе у овом периоду.

У Трансфузијском центру Мостар кажу да су им протеклих дана залихе крви биле на минимуму.

"У ово доба године ванредних потреба за крви је сваким даном све више, тако да смо протеклих дана стварно имали минималне залихе крви. Али, стално шаљемо апеле у јавност и са задовољством можемо рећи да су уродили плодом јер се из дана у дан све више њих појављује у нашим просторијама. Сви потенцијални дариватељи могу доћи на Одјел за давалаштво Трансфузијског центра Свеучилишне клиничке болнице Мостар на Бијелом бријегу, од понедјељка до петка, у времену од 7.30 до 14.30", навели су из Трансфузијског центра Мостар и напоменули да особе које дарују крв не морају знати своју крвну групу јер ће се она одредити прије самог вађења.

И на нивоу читаве Федерације ситуација је иста или слична.

"У просјеку дневно за потребе лијечења издајемо 60 доза крви. Упркос томе што су залихе доста смањене и што веома тешко долазимо до добровољних давалаца, оперативни захвати се не одгађају на клиникама и наша екипа свакодневно настоји обезбиједити довољне количине крви", навела је др Алма Љуца, спец. трансфузиолог из федералног Трансфузионог центра, и истакла како се од једне јединице пуне крви добију три крвне компоненте: еритроцити, плазма и тромбоцити.

"Рок трајања еритроцита је 35 дана, плазме до три године, а тромбоцита, који се уједно сматрају најлабилнијом компонентом, свега пет дана, те се залихе крви морају стално обнављати", рекла је др Љуца.

Извор: Агенције

 

 

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxx

25.07.2015 11:40

Нестало свега сада и крв узимате људима па на крају дусу, политицаре за гусу.

ОДГОВОРИТЕ