Горјачев осуђен на доживотни затвор

Суд у Москви је осудио Иљу Горјачева, једног од лидера руских националиста, на доживотну казну затвора пошто је проглашен кривим по више тачака оптужнице.

Свијет 24.07.2015 | 22:40
Горјачев осуђен на доживотни затвор

Главни идеолог организације БОРН је осуђен за пет убистава, поседовање оружја, кријумчарење и формирање екстремистичке групе.

Према пресуди, Горјачов је проглашен кривим за убиства федералног судије Едуарда Чувашјова, адвоката Станислава Маркелова, лидера руског антинацистичког покрета Фјодора Филатова, Иље Џапаридзеа и Ивана Куторског, као и аматерског шампиона света у тајландском боксу Муслима Абдулајева.

Тужитељка Марија Семененко је затражила доживотну робију за Горјачева, као и новчану одштету за породицу Џапаридзе у износу од пет милиона рубљи, односно 87.200 долара.

Горјачев је заједно са Никитом Тихоновим формирао Војну организацију руских националиста средином 2008. године, а чланови те групе су већ били осуђивани за рекетирање, нелегално кријумчарење оружја, убиства из расне и идеолошке мржње, као и покушаје убистава полицајаца.

Тихонов је већ осуђен на доживотни затвор 2011. године, за убиство Маркелова и новинарке Новаје газете Анастасије Бабурове. За убиство Чувашјова добио је још 18 година затвора.

Његова саучесница Јевгенија Хасис, такође осуђена на 18 година затвора, сведочила је да је Горјачев био убица зато што је наређивао убиства.

Горјачев је ухапшен 8. маја 2013. године у Београду, у Србији је боравио скоро годину дана, а непосредо по хапшењу је изручен Москви.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пе

24.07.2015 21:12

Све ко и код нас , само насе не тјерају у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

25.07.2015 05:28

У Москви и када ниси крив,крив си.

ОДГОВОРИТЕ