Gorjačev osuđen na doživotni zatvor

Sud u Moskvi je osudio Ilju Gorjačeva, jednog od lidera ruskih nacionalista, na doživotnu kaznu zatvora pošto je proglašen krivim po više tačaka optužnice.

Svijet 24.07.2015 | 22:40
Gorjačev osuđen na doživotni zatvor

Glavni ideolog organizacije BORN je osuđen za pet ubistava, posedovanje oružja, krijumčarenje i formiranje ekstremističke grupe.

Prema presudi, Gorjačov je proglašen krivim za ubistva federalnog sudije Eduarda Čuvašjova, advokata Stanislava Markelova, lidera ruskog antinacističkog pokreta Fjodora Filatova, Ilje Džaparidzea i Ivana Kutorskog, kao i amaterskog šampiona sveta u tajlandskom boksu Muslima Abdulajeva.

Tužiteljka Marija Semenenko je zatražila doživotnu robiju za Gorjačeva, kao i novčanu odštetu za porodicu Džaparidze u iznosu od pet miliona rublji, odnosno 87.200 dolara.

Gorjačev je zajedno sa Nikitom Tihonovim formirao Vojnu organizaciju ruskih nacionalista sredinom 2008. godine, a članovi te grupe su već bili osuđivani za reketiranje, nelegalno krijumčarenje oružja, ubistva iz rasne i ideološke mržnje, kao i pokušaje ubistava policajaca.

Tihonov je već osuđen na doživotni zatvor 2011. godine, za ubistvo Markelova i novinarke Novaje gazete Anastasije Baburove. Za ubistvo Čuvašjova dobio je još 18 godina zatvora.

Njegova saučesnica Jevgenija Hasis, takođe osuđena na 18 godina zatvora, svedočila je da je Gorjačev bio ubica zato što je naređivao ubistva.

Gorjačev je uhapšen 8. maja 2013. godine u Beogradu, u Srbiji je boravio skoro godinu dana, a neposredo po hapšenju je izručen Moskvi.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pe

24.07.2015 21:12

Sve ko i kod nas , samo nase ne tjeraju u zatvor.

ODGOVORITE
Name

Dodano

25.07.2015 05:28

U Moskvi i kada nisi kriv,kriv si.

ODGOVORITE