Пластичне флаше користите само једном

Они који стално користе исту пластичну флашу ризикују да их „нападну” бројне бактерије које се скупљају на пластици, зато за вишекратку употребу треба изабрати флашу од другог материјала, пишу "Вечерње новости".

Здравље 24.07.2015 | 11:26
Пластичне флаше користите само једном

Пластичне флаше су направљене за једнократну употребу, јер у противном могу да вас "нападну" бактерије које се на пластици скупљају, али људи за то махом не маре. Студија спроведена на школској деци у Америци, како пише "Хафингтон пост", показала је да су ђаци и по месец дана користили исте флаше, а да их чак нису ни опрали.

Чак и да јесу, или да су их убацили у машину за прање суђа на високој температури, пластика је слаба, па би попуцала, а притом све бактерије не би биле уништене.

Уколико желите да имате флашицу коју бисте могли да користите више пута, стручњаци саветују да изаберете стаклене или оне од нерђајућег челика, а пластичне само од полипропилена.

У сваком случају, потребно је опрати је пре употребе и сачекати да се осуши.

Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Др Мр

24.07.2015 18:48

Испод сваке пластицне амбалазе се налази једноцифрени број. Ако је број 1 то је једна од најопаснијих амбалаза, узрокују рак и препорука је само једнократно корисцење. Бројеви 2,3,4 и 5 су безбједнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др мр др

25.07.2015 17:10

не млати...