Plastične flaše koristite samo jednom

Oni koji stalno koriste istu plastičnu flašu rizikuju da ih „napadnu” brojne bakterije koje se skupljaju na plastici, zato za višekratku upotrebu treba izabrati flašu od drugog materijala, pišu "Večernje novosti".

Zdravlje 24.07.2015 | 11:26
Plastične flaše koristite samo jednom

Plastične flaše su napravljene za jednokratnu upotrebu, jer u protivnom mogu da vas "napadnu" bakterije koje se na plastici skupljaju, ali ljudi za to mahom ne mare. Studija sprovedena na školskoj deci u Americi, kako piše "Hafington post", pokazala je da su đaci i po mesec dana koristili iste flaše, a da ih čak nisu ni oprali.

Čak i da jesu, ili da su ih ubacili u mašinu za pranje suđa na visokoj temperaturi, plastika je slaba, pa bi popucala, a pritom sve bakterije ne bi bile uništene.

Ukoliko želite da imate flašicu koju biste mogli da koristite više puta, stručnjaci savetuju da izaberete staklene ili one od nerđajućeg čelika, a plastične samo od polipropilena.

U svakom slučaju, potrebno je oprati je pre upotrebe i sačekati da se osuši.

B 92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dr Mr

24.07.2015 18:48

Ispod svake plasticne ambalaze se nalazi jednocifreni broj. Ako je broj 1 to je jedna od najopasnijih ambalaza, uzrokuju rak i preporuka je samo jednokratno koriscenje. Brojevi 2,3,4 i 5 su bezbjedniji.

ODGOVORITE
Name

dr mr dr

25.07.2015 17:10

ne mlati...