Бенисио Дел Торо добитник Почасног срца Сарајева

Оскаровцу Бенисију Дел Тору биће уручено Почасно Срце Сарајева за изванредан допринос филмској уметности у оквиру 21. Сарајево Филм Фестивала.

Забава 24.07.2015 | 11:23
Бенисио Дел Торо добитник Почасног срца Сарајева

Међу ранијим добитницима најпрестижније фестивалске награде су Анђелина Џоли, Гаел Гарсија Бернал, Стив Бускеми, као и међународно прослављени, вишеструко награђивани редитељи Јафар Панахи, Мајк Ли, Бела Тар и Данис Тановић.

Награду Почасно Срце Сарајева дизајнирала је француска дизајнерка и редитељка Агнес Б, која је такође и покровитељка фестивала.

Дел Торо ће сарајевској публици представити драму Фернанда Леона де Араное “Савршен дан” у којој је наступио у главној улози. Филм је премијерно приказан у програму Дирецторс’ Фортнигхт недавно одржаног 68. Филмског фестивала у Кану.

Филм ће бити приказан у највећем фестивалском биоскопу у оквиру Опен Аир програма где ће Дел Тору пред 3.000 љубитеља филма бити додељено Почасно Срце Сарајева.

Славни глумац ће такође одржати предавање за учеснике програма Талентс Сарајево, фестивалске платформе за повезивање и обуку нових филмских талената из Југоисточне Европе и јужног Кавказа.

Од свог оснивања 2007. године, Талентс Сарајево је постао регионални центар за едукацију и међусобно упознавање перспективних филмских радника.

Дел Торо је током досадашње каријере освојио мноштво награда укључујући награду Оскар Америчке филмске академије за најбољег споредног глумца за улогу у филму Стивена Содерберга “Путеви дроге”, као и номинацију за Оскара за улогу у филму Алехандра Гонзалеса Инарритуа “21 грам”. За улогу у биографском филму о Че Гевари “Цхе”, на којем је поново удружио снаге са Содербергом, Дел Торо је 2008. освојио награду за најбољег глумца на Филмском фестивалу у Кану, а годину дана касније за исту је улогу награђен наградом Гоја у Мадриду, Шпанија.

Дел Торо ужива наклоност критике од када се први пут појавио у филму као Дарио у остварењу Џона Глена “Дозвола за убијање”, раме уз раме са Тимотијем Далтоном у улози Џејмса Бонда. Поред Оскара за најбољег споредног глумца за улогу у филму “Путеви дроге”, Дел Торо је освојио и низ других значајних признања, укључујући Златни глобус, Награду удружења филмских глумаца, БАФТА награду, Сребрног медведа Филмског фестивал у Берлину и признања Удружења филмских критичара Њујорка, Националног удружења филмских критичара и Удружења филмских критичара Чикага.

Дел Торо је током каријере, на подједнако одушевљење гледалаца и критике, сарађивао са бројним сјајним редитељима укључујући Пола Томаса Андерсона, Оливера Стоуна, Роберта Родригеза, Питера Веира, Џорџа Хуанга, Абела Ферару, Гаја Ричија, Шона Пена, Сузан Бијер и Терија Гилијама. Наредни филм у којем ћемо гледати Дел Тора је “Сицарио” Денија Вилнева у којем су улоге остварили Емили Блант и Џош Бролин, а чија је америчка премијера заказана за 18. септембар 2015.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар