Бројни пропусти у одржавању хране

Током тропских врућина појачан је инспекцијски надзор објеката у којима се производи, припрема или продаје храна, а у оквиру 260 контрола само од маја до данас утврђено је низ неправилности у 110 случајева и наплаћено 68.000 КМ казни.

Република Српска 24.07.2015 | 11:05
Бројни пропусти у одржавању хране

отврђено је ово "Независним" у Инспекторату Републике Српске.

Бројни су пропусти утврђени у пекарама, трговачким центрима, роштиљницама, пекотекама, пицеријама, ресторанима, хотелима, продавницама, а односили су се на одржавање хране у датим околностима, односно исправност расхладних уређаја, одржавање хигијене хране и објекта, неправилну манипулацију храном,  нередовни санитарни преглед запослених.

"Приликом куповине грађани треба да обрате пажњу на изглед, боју, мирис, конзистенцију и друга сензорна својства хране", каже Душанка Макивић, портпарол Инспектората Републике Српске.

Нарочито погодне намирнице за развој бактерија у овим временским условима, напомиње она, јесу месо и прерађевине од меса, млијеко и млијечни производи, мајонеза, јаја, сладолед, колачи, и то нарочито они с кремовима.

"У објектима у којима се врши припрема, услуживање и промет хране инспектори су контролисали хигијенске услове објекта и околине, опрему, исправност расхладних уређаја, начин чувања хране, хигијенске поступке запослених, доказе о здравственом стању и додатној едукацији лица која раде са храном, декларације и сензорна својства хране, испитивање хране путем овлаштених лабораторија, вођење евиденције о анализама", напомиње она.

У Покрету потрошача тврде да квалитет хране може бити лош, али сигурност не. "То значи да се може десити да је квалитет упитан и у том случају посљедице су економске природе, али сигурност хране не смије бити упитна јер изазива озбиљне посљедице по здравље. Дакле, апелујемо на потрошаче да у случају сумњи или сазнања о производњи, припреми или промету хране по неадекватним стандардима одмах обавијесте надлежну инспекцију", напомиње за "Независне" Драгутин Бошковић из Покрета потрошача.

Пут до безбједне хране

1. Строга хигијена руку, опреме, прибора и заштита од инсеката, глодара и других животиња,
2. Одвајање сирове од термички обрађене хране и употреба одвојеног прибора,
3. Добра термичка обрада и подгријавање до врења,
4. Чување хране на сигурним температурама, у фрижидеру или преко 60 степени
5. Употреба хигијенски исправне воде, детаљно прање воћа и поврћа, кориштење хране која је у року трајања

Казне

За стављање у промет неисправне хране предвиђене казне
Од 6.000 КМ до 18.000 КМ за правна лица
Од 1.000 КМ до 3.000 КМ за одговорно лице у правном лицу
Од 4.000 КМ до 12.000 КМ за предузетника
Од 600 КМ до 1.800 КМ за појединца

Извор. Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Xxxл

24.07.2015 09:39

По рацуну од ових казни (110x600=66000км),само су појединци криви а не предузетник или правно лице ста су онда наплатили и од кога?

ОДГОВОРИТЕ