Црнадак Милановићу: Треба спустити тензије

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак казао је за „Аваз" да према новом сазиву Савјета министара није било покушаја ни иницијатива за говор о отвореним питањима из Хрватске. 

Босна и Херцеговина 24.07.2015 | 09:25
Црнадак Милановићу: Треба спустити тензије

Он је на тај начин коментарисао изјаву хрватског премијера Зорана Милановића да у БиХ нема саговорника за рјешавање отворених питања, укључујући и градњу Пељешког моста и питање граница. 

Хрватска је отворила могућност да рјешавањем тих питања у своју корист услове напредак БиХ ка Европској унији. 

- Што се тиче тврдње да је Милановић покушавао три године наћи саговрника, то је питање за прошли сазив. Али, некако не могу вјеровати да није било воље да се о томе говори. Што се тиче овог сазива Савјета министара, ми смо спремни и очекујемо да Хрватска испуни свој дио обавеза када је у питању именовање чланова Мјешовите комисије за провођење споразума о граничним прелазима и Комисије о пограничном саобраћају. БиХ је већ именовала своје људе - казао је Црнадак. 

Он је истакао да Хрватску сматра пријатељском земљом и да сва отворена питања између двије земље треба ријешити на обострано задовољство без мајоризације једне државе. 

- Што се тиче Пељешког моста, мислим да треба спустити тензије. Било је много оштрих реакција и изјава. Овдје су два потпуно легитимна захтјева на столу, један је Хрватски да повеже своје територије, а други је од БиХ, да сачува отворени излаз на море. И сигуран сам да можемо разговором доћи до договора - истакао је Црнадак. 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Зеро

24.07.2015 07:29

Тако је Игоре , не дај оном сељаку да се коцопери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

24.07.2015 09:05

Игоре ријеси питање границе и моста у Градисци и ето вам сљедецих избора ко на длану.

Name

Освит

24.07.2015 08:17

Укљуцио се ХДЗ БиХ у предизборну кампању у Хрватској да помогне братском ХДЗ,а успут укљуцио у кампању кооалиционе партнере.Зарви доиста мислите да је Хрватима из БиХ близа БиХ од Хрватске.Ако је тако засто нису осудили поједине изјаве предсједнице Китаревиц или бар европске парламентарке Рузе Томасиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рјешење

24.07.2015 08:31

Све је ријешено ако се направи правична расподјела јадранске обале. Хрватској само дио обале од Пиранског залива до Задра. Пељешац мора припасти БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

24.07.2015 09:29

ТО се ви тамо у Федерацији договорите ста це коме припасти.

Name

херцеговина

24.07.2015 15:25

Тако је и сви заједно морамо подрзати да Пељесац припадне БХ.Макарска мора припасти БХ.