Crnadak Milanoviću: Treba spustiti tenzije

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak kazao je za „Avaz" da prema novom sazivu Savjeta ministara nije bilo pokušaja ni inicijativa za govor o otvorenim pitanjima iz Hrvatske. 

Bosna i Hercegovina 24.07.2015 | 09:25
Crnadak Milanoviću: Treba spustiti tenzije

On je na taj način komentarisao izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića da u BiH nema sagovornika za rješavanje otvorenih pitanja, uključujući i gradnju Pelješkog mosta i pitanje granica. 

Hrvatska je otvorila mogućnost da rješavanjem tih pitanja u svoju korist uslove napredak BiH ka Evropskoj uniji. 

- Što se tiče tvrdnje da je Milanović pokušavao tri godine naći sagovrnika, to je pitanje za prošli saziv. Ali, nekako ne mogu vjerovati da nije bilo volje da se o tome govori. Što se tiče ovog saziva Savjeta ministara, mi smo spremni i očekujemo da Hrvatska ispuni svoj dio obaveza kada je u pitanju imenovanje članova Mješovite komisije za provođenje sporazuma o graničnim prelazima i Komisije o pograničnom saobraćaju. BiH je već imenovala svoje ljude - kazao je Crnadak. 

On je istakao da Hrvatsku smatra prijateljskom zemljom i da sva otvorena pitanja između dvije zemlje treba riješiti na obostrano zadovoljstvo bez majorizacije jedne države. 

- Što se tiče Pelješkog mosta, mislim da treba spustiti tenzije. Bilo je mnogo oštrih reakcija i izjava. Ovdje su dva potpuno legitimna zahtjeva na stolu, jedan je Hrvatski da poveže svoje teritorije, a drugi je od BiH, da sačuva otvoreni izlaz na more. I siguran sam da možemo razgovorom doći do dogovora - istakao je Crnadak. 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Zero

24.07.2015 07:29

Tako je Igore , ne daj onom seljaku da se kocoperi.

ODGOVORITE
Name

Aco

24.07.2015 09:05

Igore rijesi pitanje granice i mosta u Gradisci i eto vam sljedecih izbora ko na dlanu.

Name

Osvit

24.07.2015 08:17

Ukljucio se HDZ BiH u predizbornu kampanju u Hrvatskoj da pomogne bratskom HDZ,a usput ukljucio u kampanju kooalicione partnere.Zarvi doista mislite da je Hrvatima iz BiH bliza BiH od Hrvatske.Ako je tako zasto nisu osudili pojedine izjave predsjednice Kitarevic ili bar evropske parlamentarke Ruze Tomasic.

ODGOVORITE
Name

Rješenje

24.07.2015 08:31

Sve je riješeno ako se napravi pravična raspodjela jadranske obale. Hrvatskoj samo dio obale od Piranskog zaliva do Zadra. Pelješac mora pripasti BiH.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

24.07.2015 09:29

TO se vi tamo u Federaciji dogovorite sta ce kome pripasti.

Name

hercegovina

24.07.2015 15:25

Tako je i svi zajedno moramo podrzati da Peljesac pripadne BH.Makarska mora pripasti BH.