Одбијен приједлог за нови грб Бањалуке

Одборници Скупштине Града Бањалука данас су једногласно одбили Приједлог измјена Статута тог града, односно новог грба и заставе.

Република Српска 23.07.2015 | 18:50
Одбијен приједлог за нови грб Бањалуке

То значи да неуставни грб Бањалуке ни након двије године од одлуке Уставног суда РС није измијењен.

На сједници су опозициони одборници предложили да се распише нови јавни позив за избор грба, као и за избор нове комисије која би радила на том питању.

Замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић рекла је да би се требало прво дефинисати који су то симболи који су прихватљиви за све те да је предлагано и да се одржи јавна расправа о грбу и да своју ријеч да и стручна јавност, али и политичари.

"Питање грба је веома значајно, што је потврдило и данашње излагање одборника. У мандату градоначелника је да именује комисију и овдје је било приједлога како да се нова процедура спроведе. У сваком случају, грб треба бити нешто у чему ће све сви грађани препознати", рекла је Бркић.

Подсјећања ради, одборници градског парламента усвојили су 3. априла Нацрт одлуке о измјенама Статута Града Бањалука која се односи на измјену симбола града - грба и заставе, али већина њих није била задовољна предложеним рјешењима.

Уставни суд РС је прогласио још у фебруару 2013. грб Бањалуке неуставним уз образложење да садржи елементе вјерског и националног идентитета само Срба, чиме се друга два конститутивна народа доводе у неравноправан положај.

Градска управа је у 2014. путем два конкурса покушала, без успјеха, да утврди нови изглед грба града Бањалуке.

Задње предложено рјешење новог грба, међутим, није наишло на широку подршку политичара и грађана, који истичу да не асоцира на обиљежја Бањалуке.

Аутори задњег идејног рјешења грба Бањалуке били су Срђан Марловић и Зоран Николић, хералдичари из Београда.

(Фена)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Коциц

23.07.2015 18:44

Оставите волове и додајте Гаврана јос на грбу Бањалуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

24.07.2015 14:43

Браво момцино ,само ту јос фали трактор и Ђоко Д.

Name

исрину говореци

23.07.2015 18:52

Мени лици на оне славонске савове на муским јелецадима. Не видим никакву поруку, а процитала сам књига и књига. Мислим да се треба вратити у историју и мозда узети грб из неког периода који се цини прихватљив свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градоначелник.

25.07.2015 06:34

Мени ова два бизончића личе као кад уђем у месницу код Лазе.

Name

Брод

23.07.2015 19:25

У средину грба ставити зграду Миле Радишића а волове са страна зграде.

ОДГОВОРИТЕ