Odbijen prijedlog za novi grb Banjaluke

Odbornici Skupštine Grada Banjaluka danas su jednoglasno odbili Prijedlog izmjena Statuta tog grada, odnosno novog grba i zastave.

Republika Srpska 23.07.2015 | 18:50
Odbijen prijedlog za novi grb Banjaluke

To znači da neustavni grb Banjaluke ni nakon dvije godine od odluke Ustavnog suda RS nije izmijenjen.

Na sjednici su opozicioni odbornici predložili da se raspiše novi javni poziv za izbor grba, kao i za izbor nove komisije koja bi radila na tom pitanju.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić rekla je da bi se trebalo prvo definisati koji su to simboli koji su prihvatljivi za sve te da je predlagano i da se održi javna rasprava o grbu i da svoju riječ da i stručna javnost, ali i političari.

"Pitanje grba je veoma značajno, što je potvrdilo i današnje izlaganje odbornika. U mandatu gradonačelnika je da imenuje komisiju i ovdje je bilo prijedloga kako da se nova procedura sprovede. U svakom slučaju, grb treba biti nešto u čemu će sve svi građani prepoznati", rekla je Brkić.

Podsjećanja radi, odbornici gradskog parlamenta usvojili su 3. aprila Nacrt odluke o izmjenama Statuta Grada Banjaluka koja se odnosi na izmjenu simbola grada - grba i zastave, ali većina njih nije bila zadovoljna predloženim rješenjima.

Ustavni sud RS je proglasio još u februaru 2013. grb Banjaluke neustavnim uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo Srba, čime se druga dva konstitutivna naroda dovode u neravnopravan položaj.

Gradska uprava je u 2014. putem dva konkursa pokušala, bez uspjeha, da utvrdi novi izgled grba grada Banjaluke.

Zadnje predloženo rješenje novog grba, međutim, nije naišlo na široku podršku političara i građana, koji ističu da ne asocira na obilježja Banjaluke.

Autori zadnjeg idejnog rješenja grba Banjaluke bili su Srđan Marlović i Zoran Nikolić, heraldičari iz Beograda.

(Fena)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kocic

23.07.2015 18:44

Ostavite volove i dodajte Gavrana jos na grbu Banjaluke

ODGOVORITE
Name

sarajlija

24.07.2015 14:43

Bravo momcino ,samo tu jos fali traktor i Đoko D.

Name

isrinu govoreci

23.07.2015 18:52

Meni lici na one slavonske savove na muskim jelecadima. Ne vidim nikakvu poruku, a procitala sam knjiga i knjiga. Mislim da se treba vratiti u istoriju i mozda uzeti grb iz nekog perioda koji se cini prihvatljiv svima.

ODGOVORITE
Name

gradonačelnik.

25.07.2015 06:34

Meni ova dva bizončića liče kao kad uđem u mesnicu kod Laze.

Name

Brod

23.07.2015 19:25

U sredinu grba staviti zgradu Mile Radišića a volove sa strana zgrade.

ODGOVORITE