Тек након сахране објављено - Бјанки на “Сузуки” претрпео силу од 254Г!

Млади француски возач Жил Бјанки преминуо је прошлог петка, девет месеци после тешког удеса, а после његове сахране објављени су подаци о тој несрећи.

Остали спортови 24.07.2015 | 08:20
Тек након сахране објављено - Бјанки на “Сузуки” претрпео силу од 254Г!

Бјанки је 5. октобра прошле године изгубио контролу током трке за Велику награду Јапана, вожене у тешким временским условима, и ударио у кран који је износио болид Адријана Зутила из зоне излетања.

Француз је девет месеци провео у коми, пре него што је подлегао повредама и постао први возач од 1994. године и Аертона Сене који је преминуо од повреда задобијених током трке.

Последњих месеци било је многих спекулација о његовој несрећи, а немачки “Ауто мотор унд спорт” објавио је податак да је у тренутку удара у кран његова глава претрпела силу од 254Г. Управо због тога Бјанки није могао ни да преживи тај удес, али се борио девет месеци.

Тешко је објаснити колика је то тачно сила, али то представља тежину главе и кациге помножену са 254. То значи да је Бјанки претрпео удар од 1.397 килограма у главу. Француз је у тренутку удара ишао брзином од 126 км/х и под кран је подлетео под углом од 55 степени.

“Такву силу бисте могли да добијете када бисте бацили аутомобиле са висине од 48 метара”, рекао је Енди Мелор, истражитељ несрећа Светске аутомобилске федерације.

Подаци о Г силама које возачи трпе током тркачких викенда могући су јер од прошле године они у својим слушалицама носе посебне сензоре.

По Светској аутомобилској федерацији, Бјанкијева несрећа није класификована као фатална, јер је преминуо после 285 дана у коми. Као фаталне несреће воде се оне у којима возач подлегне повредама до 30 дана после несреће.

Коментари / 0

Оставите коментар