Tek nakon sahrane objavljeno - Bjanki na “Suzuki” pretrpeo silu od 254G!

Mladi francuski vozač Žil Bjanki preminuo je prošlog petka, devet meseci posle teškog udesa, a posle njegove sahrane objavljeni su podaci o toj nesreći.

Ostali sportovi 24.07.2015 | 08:20
Tek nakon sahrane objavljeno - Bjanki na “Suzuki” pretrpeo silu od 254G!

Bjanki je 5. oktobra prošle godine izgubio kontrolu tokom trke za Veliku nagradu Japana, vožene u teškim vremenskim uslovima, i udario u kran koji je iznosio bolid Adrijana Zutila iz zone izletanja.

Francuz je devet meseci proveo u komi, pre nego što je podlegao povredama i postao prvi vozač od 1994. godine i Aertona Sene koji je preminuo od povreda zadobijenih tokom trke.

Poslednjih meseci bilo je mnogih spekulacija o njegovoj nesreći, a nemački “Auto motor und sport” objavio je podatak da je u trenutku udara u kran njegova glava pretrpela silu od 254G. Upravo zbog toga Bjanki nije mogao ni da preživi taj udes, ali se borio devet meseci.

Teško je objasniti kolika je to tačno sila, ali to predstavlja težinu glave i kacige pomnoženu sa 254. To znači da je Bjanki pretrpeo udar od 1.397 kilograma u glavu. Francuz je u trenutku udara išao brzinom od 126 km/h i pod kran je podleteo pod uglom od 55 stepeni.

“Takvu silu biste mogli da dobijete kada biste bacili automobile sa visine od 48 metara”, rekao je Endi Melor, istražitelj nesreća Svetske automobilske federacije.

Podaci o G silama koje vozači trpe tokom trkačkih vikenda mogući su jer od prošle godine oni u svojim slušalicama nose posebne senzore.

Po Svetskoj automobilskoj federaciji, Bjankijeva nesreća nije klasifikovana kao fatalna, jer je preminuo posle 285 dana u komi. Kao fatalne nesreće vode se one u kojima vozač podlegne povredama do 30 dana posle nesreće.

Komentari / 0

Ostavite komentar