Целијакија: Стиже спас у виду пилуле?

Амерички тим научника створио је пилулу која оболелима од целијакије омогућава конзумирање производа на бази брашна.

Здравље 22.07.2015 | 17:30
Целијакија: Стиже спас у виду пилуле?

Целијакија, коју карактерише нетолеранција организма на глутен у пшеници, настаје услед атрофије ресица слузнице танког црева и смањене апсорпције храњивих састојака у храни.

Пацијентима код којих је дијагностикована ова болест забрањено је конзумирање свих производа на бази брашна - али можда не задуго.

Наиме, Истраживачи са Универзитета у Алберти тврде да су створили пилулу која оболелима од целијакије омогућава неометано конзумирање хране и пића на бази глутена.

Професор Хун Сунву изјавио је да је на стварању 'магичне' пилуле радио последњих 10 година, а њено дејство заснива се на употреби антитела преузетим из кокошијих јаја која облажу глутен током његовог проласка кроз танко црево.

Овај изум већ је прошао клиничка испитивања у вези са безбедношћу, а наредне године требало би да почну тестови захваљујући којима ће бити утврђена његова ефикасност.

Портпарол Удружења за целијакију у Великој Британији изјавио је да је организација већ обавештена о истраживању и да постоји још много питања на која треба одговорити пре него што пилула постане саставни део безглутенских дијета.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар