Celijakija: Stiže spas u vidu pilule?

Američki tim naučnika stvorio je pilulu koja obolelima od celijakije omogućava konzumiranje proizvoda na bazi brašna.

Zdravlje 22.07.2015 | 17:30
Celijakija: Stiže spas u vidu pilule?

Celijakija, koju karakteriše netolerancija organizma na gluten u pšenici, nastaje usled atrofije resica sluznice tankog creva i smanjene apsorpcije hranjivih sastojaka u hrani.

Pacijentima kod kojih je dijagnostikovana ova bolest zabranjeno je konzumiranje svih proizvoda na bazi brašna - ali možda ne zadugo.

Naime, Istraživači sa Univerziteta u Alberti tvrde da su stvorili pilulu koja obolelima od celijakije omogućava neometano konzumiranje hrane i pića na bazi glutena.

Profesor Hun Sunvu izjavio je da je na stvaranju 'magične' pilule radio poslednjih 10 godina, a njeno dejstvo zasniva se na upotrebi antitela preuzetim iz kokošijih jaja koja oblažu gluten tokom njegovog prolaska kroz tanko crevo.

Ovaj izum već je prošao klinička ispitivanja u vezi sa bezbednošću, a naredne godine trebalo bi da počnu testovi zahvaljujući kojima će biti utvrđena njegova efikasnost.

Portparol Udruženja za celijakiju u Velikoj Britaniji izjavio je da je organizacija već obaveštena o istraživanju i da postoji još mnogo pitanja na koja treba odgovoriti pre nego što pilula postane sastavni deo bezglutenskih dijeta.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar