Бјесне пожари: На Пељешцу евакуација

Пожар на подручју Смоквице на Корчули је данас поподне ван контроле ватрогасаца, каже ватрогасни комадант дубровачко-неретванске жупаније Стјепан Симовић.

Регион 21.07.2015 | 16:00
Бјесне пожари: На Пељешцу евакуација

"Побегао нам је данас, ситуација је јако лоша. Долазе нам у помоћ канадери'', рекао је кратко у телефонској изјави Симовић.

Истакао је да ватра тренутно не пријети кућама, али да постоји могућност за то, зависно од ветра и временских прилика. Највећа борба с ватреном стихијом тренутно је у обрани подручја према месту Брна.

Пожар у Смоквици на Корчули плануо је у суботу касно поподне, а до синоћ је изгорело више од 500 хектара густе борове шуме.

Око 50 мјештана мјештана ноћас је морало напустити своје домове због великог пожара који је синоћ око 23 сата букнуо недалеко мјеста Пијавичино на полуострву Пељешцу.

Гори густа борова шума у дуљини од два километра, а унаточ напорима ватрогасаца ватра се око три сата ујутро приближила кућама у Трстенику, који је готово у потпуности морао бити евакуиран. Ватрена линија протеже се у дужини од преко два километра, а на терену су све расположиве ватрогасне снаге.

"Пожариште је и даље активно на више мјеста, укључујући неприступачне дјелове. Гасимо истим интензитетом, циљ је ставити пожар под котролу прије но што се послијеподне дигне вјетар", каже старјешина ватрогасаца Оребић Никша Ногало.

Према његовим ријечима, нове ватрогасне снаге непрекидно стижу и тренутно је на терену више од стотину ватрогасаца.

Температуре данас на Пељешцу достиже 34 Целзијусова степена, а ватрогасци су суочени и с далеко гором врућином.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар