На глави измјерено 57, на ципелама 40, а на волану 65 степени

Коса на глави узаврела је на 57 степени Целзијуса, површина ципела на 40 степени, сједиште у трамвају -50 степени, волан аутомобила који је стајао кратко вријеме на сунцу и 65 степени - измерила је овог викенда термокамера чешког дневника Право по тропским врућинама и више од 38 степени који су протеклих дана мориле Чехе.

Регион 20.07.2015 | 18:46
На глави измјерено 57, на ципелама 40, а на волану 65 степени

На дан када је стручњак за термографију мјерио термокамером обућу, одјећу и косу репортерке чешког листа, унутрашњост прашких аутобуса и трамваја и аутомобиле паркиране на сунцу и у хладовини, температура ваздуха била је 35 степени.

Термокамера измјерила је температуру 40 степени на обући, 35 степени на лакој љетњој свијетлој одећи, док је на свијетлој коси репортерке достигла чак 57 степени.

Термокамера је практично објаснила зашто грађани по љетњим врућинама не бирају у градском превозу најкраћу и најбржу трасу, већ ону која је, макар и најдужа, климатизована.

Температура сједишта у старијим типовима трамваја достиже и 50 степени, а прозори се загреју на 39, а ништа боље није ни када се седа у паркирани аутомобил.

"Температура у кабини достиже 61 степен, а волан се загреје чак на 65", казао је Јарослав Њемец који је за чешки лист спровео мјерења.

Мали забавни експеримент показао је и да се на сунцу паркирани аутомобил тамне боје загријева на 60 степени, док се бијели аутомобил паркиран поред њега загријејао на свега 40.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар