Пацијенти на инфузијама, усјеви горе

Изразито високе температуре ваздуха, које Босну и Херцеговину "држе" под црвеним метеоалармом, одразиле су се на здравље становништва, а катастрофално утичу и на усјеве.

Република Српска 20.07.2015 | 08:32
Пацијенти на инфузијама, усјеви горе

"Година је обећавала, али сада већ имамо наговјештај изузетно лоше. Суша је оштетила усјеве. Наводњавање је неопходно, али нема довољно воде у овим условима", упозорио је Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних производача - мљекара Републике Српске.

Актуелне временске прилике, додао је, веома неповољно утичу и на стоку, која мање једе, што за резултат има смањење производње млијека и меса.

Мостарци су се данас пробудили на плус 28 степени нешто прије осам сати ујутру, а температура је била за само степен-два нижа током читаве ноћи, и то веома кратко. Тропске ноћи забиљежене су и у Сарајеву и Бањалуци, ипак ова два града од данас очекују температуре ниже за два до четири степена и наранџасти метеоаларм, док се у Херцеговини изразито високе температуре неће мијењати, па тако ни црвено упозорење.

"До 12 сати смо имали више од 15 инфузија. Осјетно је већи број пацијената који су у фебрилним стањима, са акутним прољевом, повраћањима, главобољама. Свих узраста. Појачаним интензитетом радимо и на терену, углавном због колапса", изјавила је за "Независне" докторица Јасмина Бибић из Хитне службе у источном дијелу Мостара, града који је у суботу био и најтоплији град у Европи.

"У посљедња 24 сата у Хитној помоћи Бањалука имали смо 167 одраслих пацијената, 72 дјеце и 33 интервенције на терену. Иако није алармантно, број пацијената је повећан у односу на раније и то је очекивано с обзиром на атмосферске прилике. Већи број пацијената је и у домовима здравља. Пацијенти су требали нашу помоћ због хроничних главобоља, колапса, малаксалости и исцрпљености", говори докторица Невена Тодоровић.

Прилив пацијената са хроничним здравственим проблемима превладао је у односу на све друге интервенције у Хитној помоћи Сарајево.

"Повишен притисак, јаке главобоље, као и колапси, те несвјестице, најчешће су тегобе на које смо реаговали, а узроковане углавном изразито високим температурама", прокоментарисала је шефица смјене у Хитној помоћи Сарајево докторица Мелита Станић.

Узимање прописаних терапија код свих хроничних болесника је од изузетне важности, напомињу наши саговорници.

"То се односи и на пацијенте који требају или користе помоћ психијатра, само што на њих, као и на све који су крхкији или хиперсензибилнији, више утичу сугестивне информације него сама атмосферска промјена и клима. Невријеме је у човјеку, а не вани, па би о томе требало да поведу рачуна метеоролози који често и олако најављују проблеме за метеоропате", напомиње за "Независне" психолог Александар Милић.

Цистерне воде од прошле седмице су примарно или допунско водоснабдијевање у мјестима гдје грађани имају проблем с водом. Слично је и у већим градовима у региону, иако су и јавне чесме предност за становништво у већим срединама. Већина бх. грађана данас је освјежење пронашла на базенима и уз ријеке. Већ од 10 сати Бањалучани су "заузимали своје мјесто" поред Врбаса.

"Веома је важно да се у хладну воду не улази нагло", упозорили су у Хитној служби Бањалука.

Евидентно је, како напомиње метеоролог Хидрометеоролошког завода РС Игор Ковачић, да су климатске промјене све изражајније. Јасне прелазе између четири годишња доба ови простори немају већ дуже времена.

"Сви релевантни извјештаји, међу којима су и оцјене Свјетске метеоролошке организације, најављују нам медитерански тип монсунске климе. То је, дакле, клима у којој су промјене изражене и карактеришу је или изразито високе температуре или јаке падавине, те чешће промјене времена", објашњава Ковачић.

Знатно топлија љета почела су од 2000. године, а прва велика суша 2003. Она је тада, додаје Ковачић, била и у читавој Европи, те се плаши да би се она могла поновити настави ли се овај однос падавина и температура.

"Службени и научни подаци којима се ми бавимо за узрок виде човјека, односно начин живота и екстремно повећану концентрацију гасова", напомиње он.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ говоре да имамо веома неразвијен систем заштите и превенције те санирања штете од елементарних непогода. Такав лош систем додатно је ослабљен поплавама из 2014. године. И даље смо у фази опоравка, много осјетљивији на нове штете узроковане временским неприликама. С друге стране, значајан дио бх. економије директно зависи од временских услова.

Како са намирницама

Приликом куповине обратити пажњу на изглед, боју и мирис меса
Месо и јаја добро термички обрадити прије конзумације
Детаљно прати воће и салату
Кувану храну не чувати дуже од два дана у фрижидеру
Отворени сок, млијеко или јогурт држати у фрижидеру

Апел љекара

Избацити масну храну и алкохол
Узимати лако сварљиву храну и доста воде
Не излагати се сунчевом зрачењу
Избјегавати излазак ван и саобраћај
Прилагодити одјећу - лаганију и памучну, свјетлије боје
Дозирати употребу клима-уређаја
Наквасити плахте или пешкире и ставити на прозоре
Лијекове држите на нижој температури или у фрижидеру

У случају колапса помозите

Симптоми колапса су знојење, убрзан рад срца, малаксалост, на моменте губљење свијести или готово несвјестица.Потребно је пацијента најприје премјестити у хлад, у лежећем положају подићи ноге увис, освјежити благо водом до доласка љекара... 

"Уколико пацијент уопште није свјестан, треба одмах позвати љекара", напомиње докторица Тодоровић.

Још 12 дана паклених врућина

Метеоролог са Фацебоок странице Временска прогноза за ХР и БИХ прије неколико мјесеци је писао о могућем временском моделу који би могао захватити нашу регију током љетних мјесеци.Данас каже да се удар великих врућина које су нас погодиле највјероватније наставља и у сљедећих 12 дана, те да би тек тада могло доћи до мањег освјежења!Али, ни тада не би требало бити много хладније, тек неколико подиока на термометру.

"Крајем мјесеца, према тренутним прогнозама, требала би стићи промјена времена", наводи се на Фацебоок страници. На овој страници наводе ипак да је ријеч тек о "правом љету" које нам је стигло, да су се овакве ствари дешавале и раније, те да су претјеране оцјене по којима "никад није било овако вруће", преносе бх. медији.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

40+

20.07.2015 09:01

Пацијенти на инфузији, а усјеви горе, како под овим условима Додик жени сина.

ОДГОВОРИТЕ