Руски вето на резолуцију нема цијену

Директор Руског института за стратешка истраживања Леонид Решетњиков изјавио је данас да не постоји цијена за уложени вето Русије на резолуцију о Сребреници у Савјету безбједности УН и притом оцијенио да ће се "притисак Запада не Србију повећавати".

Србија 19.07.2015 | 19:52
Руски вето на резолуцију нема цијену

- За нас је то било принципијелно питање. Ми бранимо интересе српског народа до оне границе до које их српски народ и сам брани. Ако их не буде бранио, то нећемо радити ни ми - рекао је у Решетњиков у интервјуу за "Новости".

Према његовим ријечима Запад се "неће смирити све док Срби буду показивали макар и мали елемент самосталности".- Ако будете као Румунија, Бугарска или Албанија, смириће се. Подијелиће Србију, што у суштини желе и са Русијом, само што смо ми сувише велики да би у томе успјели - казао је Решетњиков, наводећи да су Срби за Американце ''непоуздани''" због традиционалне орјентисаности ка Русији.

Говорећи о судбини Републике Српске, директор Руског института за стратешка истраживања рекао је да "прије свега, много зависи од народа Републике Српске".

- Ако они буду чврсто бранили своју позицију, никакве Америке и Немачке то неће моћи да сломе - навео је Решетњиков, додајући да је "Босна на једној мировној конференцији створена као чудна, богаљ-држава са уграђеном мином у сопствено постојање" и оцјењујући да "сукоб може да се деси поново" - истакао је Решетњиков.

Говорећи о Косову, он је казао да је "Запад донио чврсту одлуку, створио је псеудодржаву и нема разлога да се од тога одступи, а све је урађено да би се Србија ослабила".

На питање хоће ли савезници Косова раскрчити његов улаз у УН, Решетњиков је рекао да ће гледати "да то учине на сваки начин".

- Да се то некако прихвати уз обећање за улазак у ЕУ. Дакле, све зависи од Србије. Ако то прихвати, онда ни Русија не може да се противи - казао је он.Решетњиков је оцијенио да Русија не би уложила вето уколико то Србија не би од ње затражила када би СБ УН сада одлучивао о чланству Косова у УН.

Директор Руског института за стратешка истраживања рекао је и да су границе на Балкану "привремене, јер су вештачки наметнуте споља, на штету српског народа", који је "подијељен, слично као и руски".

- Изван Русије живи 25 милиона Руса и око тога се и води сукоб у Украјини, пошто су и тамо границе вјештачке - казао је он и додао да "такве могу постојати неко вријеме, јер не можете вјештачки подијелити један народ".

На питање смета ли Москви то што Србија послије пропасти "Јужног тока" преговара о алтернативним правцима за снабдијевање гасом, он је рекао:Веома бисмо вољели да гасовод прође кроз Македонију и Србију. Наше је да дамо своју понуду, а на вама да одлучите.

- Не допада нам се много то што Србија гледа друга рјешења, али то је њено право. Веома бисмо вољели да гасовод прође кроз Македонију и Србију. Наше је да дамо своју понуду, а на вама да одлучите - казао је Решетњиков, истичући да Русија није одустала од "Турског тока".

На констатацију да Русија "повећава свој нуклеарни арсенал", а да САД најављују размјештање тешког наоружања у неким источноевропским земљама, он је рекао да Русија нема војску на територијама других држава, осим у Јерменији, а да је САД имају у готово свим земљама које се граниче са Русијом, изузев Кине.

- Праве обруч око нас и принуђени смо да јачамо своје војне потенцијале. Све земље које постају чланице НАТО постају и потенцијални објекти наших удара у случају рата - рекао је Решетњиков и додао да смо "од ј рата далеко", али да ће "локалних сукоба, нажалост, бити".

Извор: Информер

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Политички аналитичар

19.07.2015 09:05

Долазе нека нова времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

19.07.2015 09:07

Доци це дан кад цете и ви паписти положити рацуне за издају и пљацку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

19.07.2015 09:33

Сви ви радите у име народа, али за свој дзеп добро знате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руси

19.07.2015 09:45

Ви Руси само причате празне приче, и ништа ви никоме не помажете посебно не Србима, ако ви сматрате да је вербална подршка довољна онда "браћо" Руси оставите нас на миру, ви не можете помоћи ни сами себи, ви сте велики медвјед на стакленим ногама, па ваша економија је нула, да вам није природног гаса и нафте не бисте имали чиме финансирати свој буџет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.07.2015 18:56

Живјела РУСИЈА!!!

Name

ВРС РВИ

20.07.2015 00:34

Како те није стид. Да није било браће Руса сада би били проглашени за геноцидан народ. Што се економије тиче немој да бринеш. Није медо на стакленим ногама нити ће бити. Боље се распитај које су најзадуженије земље на свијету. Русија је толико велика да може економски угњавити цјели запад који већ одавно трпи велике последице од својих санкција. Распитај се само колико Холандија и остали губе зато што је Русија одказала увоз. Руси управо треба да активирају један од највећих рудника злата на свијету који нису хтјели да дирају. Лијепо је рекао човјек да се ми прво одличимо а да ће нам они све помоћи ако смо за њих. Мислим да је Србија са овим Вучићем ... увелико закаснила. Жали Боже српског народа када Меркелова наређује Вучићу и осталима шта да раде. Екстремна гупост или нешто друго је улизивати се онима који су нас убијали када су год имали прилику.

Name

Брод

19.07.2015 09:49

Што не спречисте бомбардовање Србије браћо Руси, је.... вас резолуција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

19.07.2015 10:06

ПРОРУСКИ сепаратисти ОБОРИЛИ путницки авион над Украјином... Циме?? Каменом??...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Никола

19.07.2015 10:08

Ја мислим да цес ти бити задовољан кад Ид званицно буде на власти у Бих онда цес кукати да ти Руси помогну,зато цути и не писи глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

19.07.2015 10:41

Е ј...а те Исламска дџава и сви они који је подржавају, па у БиХ се то никада неће догодити. Овакву БиХ западне силе су створиле искључиво да се Босна изолира од исламских еxтремиста, те у њој направише тзв. три конститутивна народа. У Босни ће увијек живјети Срби, Хрвати и Бошњаци свидјело се то коме или не, и никада, никада овдје неће бити никакве муслиманије, Србије или пак Хрватске јер западу треба овакав баланс конститутивних народа, не ради тих народа, него ради запада. Дакле запамти и ти и сви који краткорочно гледају, ово је Босна каква је била 1000 година у којој су чак и у вријеме Османлија живјели напријед наведени народи и као такви су остали и до дан данас.

Name

Ре Никола

19.07.2015 18:51

је**ла те Босна стара 1000 година и сви народи у њој кад си глупан

Name

Ре НиколаАаа

19.07.2015 18:54

Одакле Бошњаци прије 1000 година у Босни? Ма откуд и БиХ овде 1015 године? Лупаш као маXим Никола/Нихаде

Name

Гого

19.07.2015 11:00

Када ће Мићо бити премијер? Јавно сте обећали! Шта се чека? Босић обећа па Бјелица рече на А ТВ "То је готова ствар, Мићо је нови премијер"! Хајде Мићо само напријед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Гого

19.07.2015 18:31

Далек је пут од Бијељине до Б.Луке а господин Мициц кренуо пјеске и иде пужевим кораком али далеко је 2018 - та стицице он.

Name

Ре

19.07.2015 18:58

Па зар вас има који сте стварно у то повјеровали??? Не могу да вјерујем! Хахахаха

Name

угљевик

20.07.2015 05:14

Јасна порука кад се слозите и имате прави став подрзаце нас а овако не иде једни би са Америма други са Русима цитајуц ове коментаре гори смо од Пољака кад су их Нијемци убијали ко стоку псовали су Русима мајку сто их не бране а не онима сто их убијају.

ОДГОВОРИТЕ