Ruski veto na rezoluciju nema cijenu

Direktor Ruskog instituta za strateška istraživanja Leonid Rešetnjikov izjavio je danas da ne postoji cijena za uloženi veto Rusije na rezoluciju o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN i pritom ocijenio da će se "pritisak Zapada ne Srbiju povećavati".

Srbija 19.07.2015 | 19:52
Ruski veto na rezoluciju nema cijenu

- Za nas je to bilo principijelno pitanje. Mi branimo interese srpskog naroda do one granice do koje ih srpski narod i sam brani. Ako ih ne bude branio, to nećemo raditi ni mi - rekao je u Rešetnjikov u intervjuu za "Novosti".

Prema njegovim riječima Zapad se "neće smiriti sve dok Srbi budu pokazivali makar i mali element samostalnosti".- Ako budete kao Rumunija, Bugarska ili Albanija, smiriće se. Podijeliće Srbiju, što u suštini žele i sa Rusijom, samo što smo mi suviše veliki da bi u tome uspjeli - kazao je Rešetnjikov, navodeći da su Srbi za Amerikance ''nepouzdani''" zbog tradicionalne orjentisanosti ka Rusiji.

Govoreći o sudbini Republike Srpske, direktor Ruskog instituta za strateška istraživanja rekao je da "prije svega, mnogo zavisi od naroda Republike Srpske".

- Ako oni budu čvrsto branili svoju poziciju, nikakve Amerike i Nemačke to neće moći da slome - naveo je Rešetnjikov, dodajući da je "Bosna na jednoj mirovnoj konferenciji stvorena kao čudna, bogalj-država sa ugrađenom minom u sopstveno postojanje" i ocjenjujući da "sukob može da se desi ponovo" - istakao je Rešetnjikov.

Govoreći o Kosovu, on je kazao da je "Zapad donio čvrstu odluku, stvorio je pseudodržavu i nema razloga da se od toga odstupi, a sve je urađeno da bi se Srbija oslabila".

Na pitanje hoće li saveznici Kosova raskrčiti njegov ulaz u UN, Rešetnjikov je rekao da će gledati "da to učine na svaki način".

- Da se to nekako prihvati uz obećanje za ulazak u EU. Dakle, sve zavisi od Srbije. Ako to prihvati, onda ni Rusija ne može da se protivi - kazao je on.Rešetnjikov je ocijenio da Rusija ne bi uložila veto ukoliko to Srbija ne bi od nje zatražila kada bi SB UN sada odlučivao o članstvu Kosova u UN.

Direktor Ruskog instituta za strateška istraživanja rekao je i da su granice na Balkanu "privremene, jer su veštački nametnute spolja, na štetu srpskog naroda", koji je "podijeljen, slično kao i ruski".

- Izvan Rusije živi 25 miliona Rusa i oko toga se i vodi sukob u Ukrajini, pošto su i tamo granice vještačke - kazao je on i dodao da "takve mogu postojati neko vrijeme, jer ne možete vještački podijeliti jedan narod".

Na pitanje smeta li Moskvi to što Srbija poslije propasti "Južnog toka" pregovara o alternativnim pravcima za snabdijevanje gasom, on je rekao:Veoma bismo voljeli da gasovod prođe kroz Makedoniju i Srbiju. Naše je da damo svoju ponudu, a na vama da odlučite.

- Ne dopada nam se mnogo to što Srbija gleda druga rješenja, ali to je njeno pravo. Veoma bismo voljeli da gasovod prođe kroz Makedoniju i Srbiju. Naše je da damo svoju ponudu, a na vama da odlučite - kazao je Rešetnjikov, ističući da Rusija nije odustala od "Turskog toka".

Na konstataciju da Rusija "povećava svoj nuklearni arsenal", a da SAD najavljuju razmještanje teškog naoružanja u nekim istočnoevropskim zemljama, on je rekao da Rusija nema vojsku na teritorijama drugih država, osim u Jermeniji, a da je SAD imaju u gotovo svim zemljama koje se graniče sa Rusijom, izuzev Kine.

- Prave obruč oko nas i prinuđeni smo da jačamo svoje vojne potencijale. Sve zemlje koje postaju članice NATO postaju i potencijalni objekti naših udara u slučaju rata - rekao je Rešetnjikov i dodao da smo "od j rata daleko", ali da će "lokalnih sukoba, nažalost, biti".

Izvor: Informer

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Politički analitičar

19.07.2015 09:05

Dolaze neka nova vremena.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

19.07.2015 09:07

Doci ce dan kad cete i vi papisti položiti racune za izdaju i pljacku.

ODGOVORITE
Name

Nikola

19.07.2015 09:33

Svi vi radite u ime naroda, ali za svoj dzep dobro znate.

ODGOVORITE
Name

Rusi

19.07.2015 09:45

Vi Rusi samo pričate prazne priče, i ništa vi nikome ne pomažete posebno ne Srbima, ako vi smatrate da je verbalna podrška dovoljna onda "braćo" Rusi ostavite nas na miru, vi ne možete pomoći ni sami sebi, vi ste veliki medvjed na staklenim nogama, pa vaša ekonomija je nula, da vam nije prirodnog gasa i nafte ne biste imali čime finansirati svoj budžet...

ODGOVORITE
Name

Re

19.07.2015 18:56

Živjela RUSIJA!!!

Name

VRS RVI

20.07.2015 00:34

Kako te nije stid. Da nije bilo braće Rusa sada bi bili proglašeni za genocidan narod. Što se ekonomije tiče nemoj da brineš. Nije medo na staklenim nogama niti će biti. Bolje se raspitaj koje su najzaduženije zemlje na svijetu. Rusija je toliko velika da može ekonomski ugnjaviti cjeli zapad koji već odavno trpi velike posledice od svojih sankcija. Raspitaj se samo koliko Holandija i ostali gube zato što je Rusija odkazala uvoz. Rusi upravo treba da aktiviraju jedan od najvećih rudnika zlata na svijetu koji nisu htjeli da diraju. Lijepo je rekao čovjek da se mi prvo odličimo a da će nam oni sve pomoći ako smo za njih. Mislim da je Srbija sa ovim Vučićem ... uveliko zakasnila. Žali Bože srpskog naroda kada Merkelova naređuje Vučiću i ostalima šta da rade. Ekstremna gupost ili nešto drugo je ulizivati se onima koji su nas ubijali kada su god imali priliku.

Name

Brod

19.07.2015 09:49

Što ne sprečiste bombardovanje Srbije braćo Rusi, je.... vas rezolucija.

ODGOVORITE
Name

Logika...

19.07.2015 10:06

PRORUSKI separatisti OBORILI putnicki avion nad Ukrajinom... Cime?? Kamenom??...

ODGOVORITE
Name

Re Nikola

19.07.2015 10:08

Ja mislim da ces ti biti zadovoljan kad Id zvanicno bude na vlasti u Bih onda ces kukati da ti Rusi pomognu,zato cuti i ne pisi gluposti

ODGOVORITE
Name

Nikola

19.07.2015 10:41

E j...a te Islamska ddžava i svi oni koji je podržavaju, pa u BiH se to nikada neće dogoditi. Ovakvu BiH zapadne sile su stvorile isključivo da se Bosna izolira od islamskih extremista, te u njoj napraviše tzv. tri konstitutivna naroda. U Bosni će uvijek živjeti Srbi, Hrvati i Bošnjaci svidjelo se to kome ili ne, i nikada, nikada ovdje neće biti nikakve muslimanije, Srbije ili pak Hrvatske jer zapadu treba ovakav balans konstitutivnih naroda, ne radi tih naroda, nego radi zapada. Dakle zapamti i ti i svi koji kratkoročno gledaju, ovo je Bosna kakva je bila 1000 godina u kojoj su čak i u vrijeme Osmanlija živjeli naprijed navedeni narodi i kao takvi su ostali i do dan danas.

Name

Re Nikola

19.07.2015 18:51

je**la te Bosna stara 1000 godina i svi narodi u njoj kad si glupan

Name

Re NikolaAaa

19.07.2015 18:54

Odakle Bošnjaci prije 1000 godina u Bosni? Ma otkud i BiH ovde 1015 godine? Lupaš kao maXim Nikola/Nihade

Name

Gogo

19.07.2015 11:00

Kada će Mićo biti premijer? Javno ste obećali! Šta se čeka? Bosić obeća pa Bjelica reče na A TV "To je gotova stvar, Mićo je novi premijer"! Hajde Mićo samo naprijed!

ODGOVORITE
Name

Re Gogo

19.07.2015 18:31

Dalek je put od Bijeljine do B.Luke a gospodin Micic krenuo pjeske i ide puževim korakom ali daleko je 2018 - ta sticice on.

Name

Re

19.07.2015 18:58

Pa zar vas ima koji ste stvarno u to povjerovali??? Ne mogu da vjerujem! Hahahaha

Name

ugljevik

20.07.2015 05:14

Jasna poruka kad se slozite i imate pravi stav podrzace nas a ovako ne ide jedni bi sa Amerima drugi sa Rusima citajuc ove komentare gori smo od Poljaka kad su ih Nijemci ubijali ko stoku psovali su Rusima majku sto ih ne brane a ne onima sto ih ubijaju.

ODGOVORITE