Седам званичника ухапшено због Ел Чаповог бјекства

Канцеларија мексичког главног тужиоца саопштила је данас да је ухапсила седморо званичника, под сумњом да су учествовали у бекству вође моћног наркокартела Синалоа, Хоакина "Ел Чапо" Гусмана из строго обезбеђеног затвора на периферији Мексико Ситија.

Свијет 18.07.2015 | 07:31
Седам званичника ухапшено због Ел Чаповог бјекства

Гусманово бекство из затвора с максималним обезбеђењем прошле суботе, кроз тунел који је водио из његове ћелије, било је велики ударац за председника Мексика Енрикеа Пењу Нијета, који је појачао притисак на владу да се избори с корупцијом у јавном сектору.

Пошто тунел излази на мртву тачку у ћелији иза туш кабине, званичници владе сматрају да Гусман не би успео да побегне без помоћи стражара и званичника у затвору, који су знали план зграде, пренео је Ројтерс.

У међувремену, мексичка влада понудила је награду од 3,8 милиона долара за хватање Гусмана, отпустила управника затвора и испитала 30 запослених у њему.

Гусман је нестао из своје ћелије прошле суботе, иако је носио наруквицу за праћење и без обзира на камере који су га снимале 24 сата дневно, а пошто је био иза решетака само 17 месеци.

Он је побегао кроз тунел дужине 1,5 километара, чији се почетак налазио у његовој ћелији и водио до једне зграде изван зидина затвора.

Ово је Гусманово друго бекство за 14 година из затвора Алтиплано на 90 километара западно Мекиско Ситија.

"Ел Чапо" је први пут побегао из затвора 2001, када је промакао властима, скривајући се у корпи за веш, а маринци су га вратили у затвор тек фебруару 2014, пошто је ухваћен у Мазатлану у пацифичком летовалишту у мексицкој држави Синалоа.

Коментари / 0

Оставите коментар