Sedam zvaničnika uhapšeno zbog El Čapovog bjekstva

Kancelarija meksičkog glavnog tužioca saopštila je danas da je uhapsila sedmoro zvaničnika, pod sumnjom da su učestvovali u bekstvu vođe moćnog narkokartela Sinaloa, Hoakina "El Čapo" Gusmana iz strogo obezbeđenog zatvora na periferiji Meksiko Sitija.

Svijet 18.07.2015 | 07:31
Sedam zvaničnika uhapšeno zbog El Čapovog bjekstva

Gusmanovo bekstvo iz zatvora s maksimalnim obezbeđenjem prošle subote, kroz tunel koji je vodio iz njegove ćelije, bilo je veliki udarac za predsednika Meksika Enrikea Penju Nijeta, koji je pojačao pritisak na vladu da se izbori s korupcijom u javnom sektoru.

Pošto tunel izlazi na mrtvu tačku u ćeliji iza tuš kabine, zvaničnici vlade smatraju da Gusman ne bi uspeo da pobegne bez pomoći stražara i zvaničnika u zatvoru, koji su znali plan zgrade, preneo je Rojters.

U međuvremenu, meksička vlada ponudila je nagradu od 3,8 miliona dolara za hvatanje Gusmana, otpustila upravnika zatvora i ispitala 30 zaposlenih u njemu.

Gusman je nestao iz svoje ćelije prošle subote, iako je nosio narukvicu za praćenje i bez obzira na kamere koji su ga snimale 24 sata dnevno, a pošto je bio iza rešetaka samo 17 meseci.

On je pobegao kroz tunel dužine 1,5 kilometara, čiji se početak nalazio u njegovoj ćeliji i vodio do jedne zgrade izvan zidina zatvora.

Ovo je Gusmanovo drugo bekstvo za 14 godina iz zatvora Altiplano na 90 kilometara zapadno Mekisko Sitija.

"El Čapo" je prvi put pobegao iz zatvora 2001, kada je promakao vlastima, skrivajući se u korpi za veš, a marinci su ga vratili u zatvor tek februaru 2014, pošto je uhvaćen u Mazatlanu u pacifičkom letovalištu u meksickoj državi Sinaloa.

Komentari / 0

Ostavite komentar