И Словенци одустали од загребачке параде

Словеначка војска неће учествовати на војној паради у Загребу поводом обележавања 20. годишњице хрватске војне операције "Олуја", одлучила је влада у Љубљани након што се испоставило да је од свих чланица НАТО-а само Словенија пристала да учествује у том догађају.

Регион 17.07.2015 | 10:20
И Словенци одустали од загребачке параде

"Биће то церемонија посебног типа где присуство словеначке војске није погодно", рекао је премијер Миро Церар и додао да ће још размислити о томе да ли ће томе присуствовати "цивилни представник" Словеније, пренела је агенција СТА.

Церар је навео да је дошло је до неспоразума пошто су почетне информације указивале да ће парада 4. августа у Загребу бити одржана у оквиру НАТО-а, што се испоставило као нетачно, пренео је Тањуг.

Промена става уследила је само дан након што је Министарство одбране Словеније потврдило за СТА да ће Словенија послати десет гардиста и три авиона "пилатус".

Ова парада је "осетљиво спољнополитичко питање" у међународним односима у југоисточној Европи која је од стратешког значаја за Словенију, наведено је у саопштењу словеначке владе након данашње седнице.

"Имајући у виду да ни друге савезничке земље – као што су САД, Велика Британија и Мађарска" – неће учествовати, не постоји ниједан разлог да Словенија пошаље своје војнике", рекао је министар спољних послова Карл Ерјавец.

На питање да ли је одлука о учешћу словеначке војске на паради у Загребу грешка министра одбране Андреја Катича, Ерјавец је рекао да "не жели да прича о грешкама и да је важна једино одлука владе".

Извор: РТС

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Серафим

17.07.2015 09:29

Спасавали су Срби Словенце у другом светском рату па су и у Сребреници спасили погибије словенског представника, Србски пратиоци и специјалци, па ред је да се Одузе, хвала Словенцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брле

17.07.2015 09:44

Од толико глумаца, а нема ко да сними један добар филм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

17.07.2015 09:59

Браво !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

17.07.2015 10:07

Браво Словенијо нека сами Хрвати славе добице они казну од Бога ста су радили са народом, срамота је цитавог света и Европе сто тако несто подрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нота бене

17.07.2015 10:10

Врло зависна, такозвана Независна Хрватска, умјесто да се стиди и плаши оног шта су урадили - а уз договор оних смрадова Милошевића и Тудјмана - и логистичке потпоре одредјеног броја америчких држављана, псина рата, да не кажем читавог НАТОа, Независна Хрватска звони на сва звона. Њих збиља треба прегазити. Медјутим то је за сад тешко изводљиво јер увијек су дубоко скривени у шу.ку неке заинтересоване војно јаке стране силе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

17.07.2015 11:11

Хрватска ... поносе се својим злоцинима и ницега се не стиде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

17.07.2015 12:33

ДУЧИЋ ЈЕ РЕКАО ДА СУ ХРВАТИ НАЈХРАБРИЈИ НАРОД НИЈЕ ДА СЕ ОНИ НИКОГ НЕ БОЈЕ ВЕЋ СЕ НИКОГ НЕ СТИДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОНЕ

17.07.2015 13:17

ХРВАТИ СЕ СТИДЕ САМИ СЕБЕ! МОЖЕ ЛИ СЕ НЕКО ЗВАТИ ХЕЈ ХРВАТЕ...

ОДГОВОРИТЕ