I Slovenci odustali od zagrebačke parade

Slovenačka vojska neće učestvovati na vojnoj paradi u Zagrebu povodom obeležavanja 20. godišnjice hrvatske vojne operacije "Oluja", odlučila je vlada u Ljubljani nakon što se ispostavilo da je od svih članica NATO-a samo Slovenija pristala da učestvuje u tom događaju.

Region 17.07.2015 | 10:20
I Slovenci odustali od zagrebačke parade

"Biće to ceremonija posebnog tipa gde prisustvo slovenačke vojske nije pogodno", rekao je premijer Miro Cerar i dodao da će još razmisliti o tome da li će tome prisustvovati "civilni predstavnik" Slovenije, prenela je agencija STA.

Cerar je naveo da je došlo je do nesporazuma pošto su početne informacije ukazivale da će parada 4. avgusta u Zagrebu biti održana u okviru NATO-a, što se ispostavilo kao netačno, preneo je Tanjug.

Promena stava usledila je samo dan nakon što je Ministarstvo odbrane Slovenije potvrdilo za STA da će Slovenija poslati deset gardista i tri aviona "pilatus".

Ova parada je "osetljivo spoljnopolitičko pitanje" u međunarodnim odnosima u jugoistočnoj Evropi koja je od strateškog značaja za Sloveniju, navedeno je u saopštenju slovenačke vlade nakon današnje sednice.

"Imajući u vidu da ni druge savezničke zemlje – kao što su SAD, Velika Britanija i Mađarska" – neće učestvovati, ne postoji nijedan razlog da Slovenija pošalje svoje vojnike", rekao je ministar spoljnih poslova Karl Erjavec.

Na pitanje da li je odluka o učešću slovenačke vojske na paradi u Zagrebu greška ministra odbrane Andreja Katiča, Erjavec je rekao da "ne želi da priča o greškama i da je važna jedino odluka vlade".

Izvor: RTS

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Serafim

17.07.2015 09:29

Spasavali su Srbi Slovence u drugom svetskom ratu pa su i u Srebrenici spasili pogibije slovenskog predstavnika, Srbski pratioci i specijalci, pa red je da se Oduze, hvala Slovencima.

ODGOVORITE
Name

brle

17.07.2015 09:44

Od toliko glumaca, a nema ko da snimi jedan dobar film.

ODGOVORITE
Name

Igor

17.07.2015 09:59

Bravo !

ODGOVORITE
Name

Cica

17.07.2015 10:07

Bravo Slovenijo neka sami Hrvati slave dobice oni kaznu od Boga sta su radili sa narodom, sramota je citavog sveta i Evrope sto tako nesto podrzava.

ODGOVORITE
Name

nota bene

17.07.2015 10:10

Vrlo zavisna, takozvana Nezavisna Hrvatska, umjesto da se stidi i plaši onog šta su uradili - a uz dogovor onih smradova Miloševića i Tudjmana - i logističke potpore odredjenog broja američkih državljana, psina rata, da ne kažem čitavog NATOa, Nezavisna Hrvatska zvoni na sva zvona. Njih zbilja treba pregaziti. Medjutim to je za sad teško izvodljivo jer uvijek su duboko skriveni u šu.ku neke zainteresovane vojno jake strane sile.

ODGOVORITE
Name

XXX

17.07.2015 11:11

Hrvatska ... ponose se svojim zlocinima i nicega se ne stide.

ODGOVORITE
Name

xy

17.07.2015 12:33

DUČIĆ JE REKAO DA SU HRVATI NAJHRABRIJI NAROD NIJE DA SE ONI NIKOG NE BOJE VEĆ SE NIKOG NE STIDE.

ODGOVORITE
Name

ZONE

17.07.2015 13:17

HRVATI SE STIDE SAMI SEBE! MOŽE LI SE NEKO ZVATI HEJ HRVATE...

ODGOVORITE