Човић од данас на челу Предсједништва

Члан Предсједништва БиХ из хрватског народа Драган Човић од данас ће, према начелу ротације, у наредних осам мјесеци обављати функцију предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Босна и Херцеговина 17.07.2015 | 10:00
Човић од данас на челу Предсједништва

Човић ће мјесто предсједавајућег преузети од Младена Иванића, који је након општих избора 2014. године био први предсједавајући у новом мандату.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да је БиХ потребна реорганизација јер овако организована неће моћи провести ниједан од постављених циљева.

Човић сматра да нагласак у БиХ треба ставити на евроатлантске реформе, али паралелно с тим отворити причу о програмској реформи.

"Истовремено треба радити на Изборном закону који се мора донијети у овој години, а већ кроз њега дефинишемо оквире уставне реорганизације БиХ. Ако би се ишло тим темпом, не видим разлога да већ идуће године озбиљно не разговарамо о реорганизацији БиХ", рекао је Човић.

Као прве активности на мјесту предсједавајућег Предсједништва БиХ, он је најавио успостављање контаката и сусрете, бар неформалне, са предсједницима Хрватске, Србије и Црне Горе.

"Посебно у свјетлу догађања у Сребреници када је ријеч о Србији", рекао је Човић, подсјећајући да у наредну сриједу Предсједништво БиХ, на позив премијера Александра Вучића, иде у службену посјету Србији.

Говорећи о нападу на Вучића 11. јула у Сребреници, Човић је оцијенио да БиХ и бошњачки народ из тога морају извући поруке.

"Ово је велики ожиљак за све и, умјесто да говоримо о жртвама и Сребреници, лоша организација и тај инцидент су избили у први план. То је једно искуство и провјера институција БиХ", рекао је Човић, констатујући да је безбједносни аспект у једном дијелу затајио.

Када је ријеч о будућности односа БиХ са Србијом, предсједавајући Предсједништва истиче да нема другог пута већ "кренути заједно напријед".

"Не смијемо допустити да ови инциденти, укључујући и оно што је посљедњих мјесеци претходило Сребреници, негативно утичу на односе. Учинићу све да до тога не дође и радује ме да је прва реакција Вучића била да он и даље пружа руку сарадње", рекао је Човић.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ни један

17.07.2015 08:36

Сва тројица су они исти, затровани свијим национализмом, а нама овамо продају финоћу. Живио Марxизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПДП РС

17.07.2015 10:11

Ма живио српски члан Предсједништва БиХ проф. др Младен Иванић.

Name

Случајни пролазник

17.07.2015 10:42

Ма ни један није затрован национализмом и немају проблема с истим вец га, сваки подједнако у свом тору, подваљује овцама да блеје стално исто.... Њима је само до пара.

Name

Мостар

17.07.2015 09:49

Коначно представник Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА МОСТАР

17.07.2015 11:54

ЗА 8 мј ДОБИЋЕ И ТУРСКА-ПОЛАКО

Name

Градјанин БиХ

17.07.2015 10:37

Ова тројица не значе ништа. Плазају се по фотељама, неко им смисли шта ће рећи новинарима, и при том убиру хиљаде и хиљаде марака сваки мјесец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

17.07.2015 10:56

Е нек је и СНСД добио предсједавајуцег!

ОДГОВОРИТЕ