Čović od danas na čelu Predsjedništva

Član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Dragan Čović od danas će, prema načelu rotacije, u narednih osam mjeseci obavljati funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Bosna i Hercegovina 17.07.2015 | 10:00
Čović od danas na čelu Predsjedništva

Čović će mjesto predsjedavajućeg preuzeti od Mladena Ivanića, koji je nakon opštih izbora 2014. godine bio prvi predsjedavajući u novom mandatu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je BiH potrebna reorganizacija jer ovako organizovana neće moći provesti nijedan od postavljenih ciljeva.

Čović smatra da naglasak u BiH treba staviti na evroatlantske reforme, ali paralelno s tim otvoriti priču o programskoj reformi.

"Istovremeno treba raditi na Izbornom zakonu koji se mora donijeti u ovoj godini, a već kroz njega definišemo okvire ustavne reorganizacije BiH. Ako bi se išlo tim tempom, ne vidim razloga da već iduće godine ozbiljno ne razgovaramo o reorganizaciji BiH", rekao je Čović.

Kao prve aktivnosti na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, on je najavio uspostavljanje kontakata i susrete, bar neformalne, sa predsjednicima Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

"Posebno u svjetlu događanja u Srebrenici kada je riječ o Srbiji", rekao je Čović, podsjećajući da u narednu srijedu Predsjedništvo BiH, na poziv premijera Aleksandra Vučića, ide u službenu posjetu Srbiji.

Govoreći o napadu na Vučića 11. jula u Srebrenici, Čović je ocijenio da BiH i bošnjački narod iz toga moraju izvući poruke.

"Ovo je veliki ožiljak za sve i, umjesto da govorimo o žrtvama i Srebrenici, loša organizacija i taj incident su izbili u prvi plan. To je jedno iskustvo i provjera institucija BiH", rekao je Čović, konstatujući da je bezbjednosni aspekt u jednom dijelu zatajio.

Kada je riječ o budućnosti odnosa BiH sa Srbijom, predsjedavajući Predsjedništva ističe da nema drugog puta već "krenuti zajedno naprijed".

"Ne smijemo dopustiti da ovi incidenti, uključujući i ono što je posljednjih mjeseci prethodilo Srebrenici, negativno utiču na odnose. Učiniću sve da do toga ne dođe i raduje me da je prva reakcija Vučića bila da on i dalje pruža ruku saradnje", rekao je Čović.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ni jedan

17.07.2015 08:36

Sva trojica su oni isti, zatrovani svijim nacionalizmom, a nama ovamo prodaju finoću. Živio Marxizam.

ODGOVORITE
Name

PDP RS

17.07.2015 10:11

Ma živio srpski član Predsjedništva BiH prof. dr Mladen Ivanić.

Name

Slučajni prolaznik

17.07.2015 10:42

Ma ni jedan nije zatrovan nacionalizmom i nemaju problema s istim vec ga, svaki podjednako u svom toru, podvaljuje ovcama da bleje stalno isto.... Njima je samo do para.

Name

Mostar

17.07.2015 09:49

Konačno predstavnik Srpske.

ODGOVORITE
Name

ZA MOSTAR

17.07.2015 11:54

ZA 8 mj DOBIĆE I TURSKA-POLAKO

Name

Gradjanin BiH

17.07.2015 10:37

Ova trojica ne znače ništa. Plazaju se po foteljama, neko im smisli šta će reći novinarima, i pri tom ubiru hiljade i hiljade maraka svaki mjesec.

ODGOVORITE
Name

Baja

17.07.2015 10:56

E nek je i SNSD dobio predsjedavajuceg!

ODGOVORITE