Уклањење ограде ако буде мање миграната

Министар унутрашњих послова Мађарске Шандор Пинтер и министар одбране Чаба Хенде обишли су радове на постављању ограде на граници Мађарске и Србије код Морахалома, поручивши том приликом да је ограда привремена и нужна мјера, те да ће бити уклоњена ако се број миграната смањи.

Србија 16.07.2015 | 16:25
Уклањење ограде ако буде мање миграната

Министри су потврдили да ће на подизању ограде бити ангажовано 900 мађарских војника и да ће се градити у дужини од 175 километара, а да је за њену изградњу предвиђено 21,5 милиона евра, преносе београдски медији.

"Знамо да ограда није рјешење, али ми смо нешто морали предузети", рекао је Пинтер.

Он је напоменуо да ово није прва ограда у ЕУ, већ да слични зидови постоје у Шпанији, Грчкој и Бугарској.

"Мађарској званично није стигао захтјев из ЕУ да не дижемо ограду. Ми овим бранимо и мађарске и шенгенске границе", истакао је Пинтер.

Он је указао да су од почетка ове године до данас у Мађарску илегално ушла 81.333 мигранта, а од тога 80.724 из Србије.

"Мађарска не може да издржи прилив од 160.000 миграната годишње на овај број становника и зато градимо ограду", рекао је Пинтер.

Званични Београд је у више наврата упутио оштар протест према званичницима Мађарске и ЕУ због намјере сусједа да подигне зид - ограду.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је јуче у Прешеву приликом обиласка првог Центра за мигранте у Србији да буџет Србије не може сам да поднесе трошкове боравка миграната на српској територији и да је неопходна координација свих земаља ЕУ по том питању.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ХАХА

16.07.2015 15:25

ШАНДОРЕ САД СМО МИ НА ПОТЕЗУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ограда

16.07.2015 16:13

Они стављају па це дизати, а треба прије да се дигне па да стављају.

ОДГОВОРИТЕ