Uklanjenje ograde ako bude manje migranata

Ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter i ministar odbrane Čaba Hende obišli su radove na postavljanju ograde na granici Mađarske i Srbije kod Morahaloma, poručivši tom prilikom da je ograda privremena i nužna mjera, te da će biti uklonjena ako se broj migranata smanji.

Srbija 16.07.2015 | 16:25
Uklanjenje ograde ako bude manje migranata

Ministri su potvrdili da će na podizanju ograde biti angažovano 900 mađarskih vojnika i da će se graditi u dužini od 175 kilometara, a da je za njenu izgradnju predviđeno 21,5 miliona evra, prenose beogradski mediji.

"Znamo da ograda nije rješenje, ali mi smo nešto morali preduzeti", rekao je Pinter.

On je napomenuo da ovo nije prva ograda u EU, već da slični zidovi postoje u Španiji, Grčkoj i Bugarskoj.

"Mađarskoj zvanično nije stigao zahtjev iz EU da ne dižemo ogradu. Mi ovim branimo i mađarske i šengenske granice", istakao je Pinter.

On je ukazao da su od početka ove godine do danas u Mađarsku ilegalno ušla 81.333 migranta, a od toga 80.724 iz Srbije.

"Mađarska ne može da izdrži priliv od 160.000 migranata godišnje na ovaj broj stanovnika i zato gradimo ogradu", rekao je Pinter.

Zvanični Beograd je u više navrata uputio oštar protest prema zvaničnicima Mađarske i EU zbog namjere susjeda da podigne zid - ogradu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče u Preševu prilikom obilaska prvog Centra za migrante u Srbiji da budžet Srbije ne može sam da podnese troškove boravka migranata na srpskoj teritoriji i da je neophodna koordinacija svih zemalja EU po tom pitanju.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

HAHA

16.07.2015 15:25

ŠANDORE SAD SMO MI NA POTEZU

ODGOVORITE
Name

Ograda

16.07.2015 16:13

Oni stavljaju pa ce dizati, a treba prije da se digne pa da stavljaju.

ODGOVORITE